Контрнаступ ЗСУ скоро набере темп – у чому головна причина

Наразі триває етап підготовчих операцій

За словами військових, а також перших осіб української держави ЗСУ не вдається прискорити темпи контрнаступу не лише через те, що росіяни замінували досить великі площі території, а й через недостатні обсяги далекобійної зброї. Чи може щось змінитись найближчим часом? Яку зброю зараз дуже важливо отримати Україні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

У наших партнерів немає шляху назад, вони зробили ставку на нашу перемогу, вони не можуть програти у цій війні

Військовий експерт Олег Жданов в ефірі свого ютуб-каналу висловив думку, що вже найближчим часом увесь світ побачить, як теми наступу української армії у рази збільшаться.

За словами експерта, українське командування провело серйозний аналіз перших тижнів контрнаступу та кардинально змінило його формат.

"Ми не стали битися головою об стіну, а ми навпаки - зменшили темпи, і зараз йде етап підготовчих операцій, формування плацдарму для масштабного контрнаступу. Він буде, нікуди не дінеться. Судячи із заяв Зеленського, буде найближчим часом. Ми побачимо рух військ", – сказав Олег Жданов.

За його словами, слабкі темпи контрнаступу мають стати причиною того, що союзники передадуть Києву більше і потужніше системи озброєння.

Вся проблема в тому, зазначає Жданов, то за 9 місяців супротивник у глибині своєї оборони спокійно обладнав оборонні лінії 10-15 кілометрів. Тепер треба проривати цю смугу. Партнери, які зробили ставку на нашу перемогу, тепер мають підтримати нашу армію.

Дуже важливо, щоб Україна отримала ракети ATACMS

Генерал у відставці, екс-командувач Сухопутними силами США в Європі Бен Ходжес у себе в Twitter висловив думку, що настав час вже партнерам України переходити від дискусій до конкретних кроків і поставити вже Україні далекобійні ракети ATACMS. Якщо США поставлять цю зброю ЗСУ, українські атаки на тимчасово окупований Крим можуть змусити Чорноморський флот РФ піти з акваторії півострова і перебазуватися в Новоросійськ.

"Українські сили працюють над тим, щоб зробити Крим непридатним для російських військ", - наголосив Бен Ходжес.

На його думку, "було б розумно", якби США допомогли українським захисникам із ATACMS.

Читайте також на порталі "Коментарі" - терор з боку РФ не припиняється: як вчинити Україні - чи є варіанти відновити експорт зерна.