Колишній секретар НАТО розповів, як закінчити війну в Україні

Єнс Столтенберг розповів про можливі варіанти закінчення війни.

Колишній генсекретар НАТО Єнс Столтенберг, після завершення своєї каденції, висловив ідеї щодо вирішення війни в Україні. За його словами, один з варіантів може базуватись на досвіді Західної Німеччини під час холодної війни. Столтенберг вважає, що Україні можуть надати гарантії безпеки, подібні до тих, що були надані ФРН, навіть якщо вони не поширюватимуться на всю територію країни.

Президент Володимир Зеленський у плані перемоги запропонував надати Україні гарантії безпеки подібні до 5 статті НАТО. Як розповів колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг, це цілком реальна ідея. За словами Столтенберга, після виборів у США, можуть з’явитись "якісь нові ініціативи" щодо війни в Україні, наприклад гарантії від НАТО подібно до 5 статті, однак вони діятимуть лише на частину території.

"Якщо є бажання, то рішення завжди знайдеться. Необхідна лінія, перетин якої визначить застосування статті 5, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону. Це може бути лінія, яка не обов'язково збігається із міжнародно визнаним кордоном", - сказав Столтенберг.

Як вказує екскерівник НАТО, така ситуація може змінити позиції США та Німеччини, які не хочуть членства України в альянсі через загрозу стати прямим учасником війни.

Столтенберг розповів про кілька історичних прикладів, однак зауважив, що ці ситуації не варто повністю прирівнювати до війни в Україні. Наприклад, Фінляндія завдала значних втрат СРСР у 39-40 році, однак втратила 10% своїх територій, але отримала "безпечний кордон", а після вторгнення РФ в Україну стала членом НАТО. Ще один приклад Столтенберг вказав на Японію, яка має гарантії безпеки від США, однак без врахування Курильських островів, які окупувала Росія.

Однак за його словами є кращий приклад - Західна Німеччина була під захистом НАТО, попри окупацію Східної Німеччини СРСР.

"Західна Німеччина вважала Східну частиною повноцінної Німеччини. Вони не мали посольства у східному Берліні. Але НАТО, звісно, захищало лише Західну Німеччину", – розповів Столтенберг.

Зазначимо, що після Другої світової війни Німеччина була розділена на дві частини ФРН і НДР. Її возз'єднання відбулось у 1990 році, через 45 років після закінчення війни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Столтенберг розкрив, яке прохання у нього просив Зеленський на початку війни.

Також "Коментарі"писали про найбільший ризик на війні в Україні на думку екскерівника НАТО Єнса Столтенберга.