Коли зупиниться наступ РФ: де є загроза оточення ЗСУ

Проблема полягає в тому, що російські війська на передовій отримують усе необхідне з території РФ

Мало хто міг собі уявити, що росіяни більше року зможуть фактично безупинно наступати на Донбасі. Наступ російських окупаційних військ триває з жовтня минулого року. Коли він може зупинитися? Де є загроза оточення ЗСУ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Росіяни постійно посилюються

Виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва Дмитро Жмайло в інтерв'ю "Главреду" заявив, для того, щоб зупинити просування ворога, потрібно, щоб Захід зняв обмеження на удари далекобійною зброєю по Росії та надав достатню її кількість.

За словами експерта, проблема полягає в тому, що російські війська на передовій отримують усе необхідне з території РФ, до того ж у ворога більший людський ресурс.

"Росіяни постійно посилюються, тому що в них є така можливість. Якщо ми зруйнуємо логістику, тоді можна порушити цей наступ. Україна серйозно тисне на партнерів, тому що далекобійність – одна із соломинок, за які ми намагаємося вхопитися, щоб переломити ситуацію нестандартними асиметричними кроками", – пояснив Дмитро Жмайло.

Експерт наголосив, що хоча з 2022 року Україна отримала багато озброєнь, за жодним із видів ми навіть не наблизилися до паритету з ворогом.

"Зараз ми радіємо, що за снарядами, якщо все буде добре, дійдемо з противником до співвідношення 1:3 на його користь", – розповів експерт.

За його словами, у РФ є ресурси для просування. Однак здійснювати великі прориви, як під час боїв за Авдіївку, на думку експерта, росіяни не зможуть.

В Курській області дуже непроста ситуація

Військовий експерт Олег Жданов на своєму ютуб-каналі розповів, що у Курській області Росії, де ЗСУ продовжують операцію, обстановка залишається дуже важкою, була загроза оточення українських військ.

"Ворожі війська дуже сильно підтиснули нас із західного флангу... Рейдові дії з обох боків не припиняються, особливо в сірій зоні... Було кілька серйозних моментів, коли була загроза оточення наших військ, але начебто як ми розв'язали цю проблему, і наші війська вийшли із районів, які їм загрожують, з-під загрози можливого оточення. Але сам факт, що бої дуже важкі. Активність військ з обох сторін дуже висока", - зазначив він.

Жданов висловив сподівання, що ЗСУ вдасться вирівняти і стабілізувати ситуацію, а також що Генштаб "локалізує і оптимізує" підконтрольну Україні російську територію.

"Для того, щоб створити щільну і суцільну лінію оборони для подальшого утримання цієї території. Просто вийти звідти було б недоцільно і було б великою невдачею для Сил оборони" – зауважив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - шантаж НАТО ядерною зброєю: чи ризикне Україна на такий крок.