Коли ЗСУ матиме українські дрони

Скільки часу знадобиться Україні на розробку ударних дронів дальньої дії, розповів військовий експерт

На розробку і виробництво ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) дальнього радіуса дії може знадобитися від 6 місяців до року. Таку думку озвучив в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий експерт Сергій Грабський, пишуть "Коментарі".

Україна почала розробку новітніх, які покликані вражати дрони-камікадзе іранського виробництва. Про це нещодавно заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Міністр згадував так звані тактичні дрони, які завдають удару на глибину бойових порядків у тактичній зоні оборони або тактичній зоні противника. На такі апарати, в принципі, може піти, маючи вже досвід виробництва аналогічних машин, від 3 до 6 місяців. Якщо ми говоримо про дрони, які здатні нести і боєприпаси на відстані 100-200, 300, 500 км, навіть до 1000 км, то, безумовно, ідеться про виробництво та розробку машин, на які може піти від пів року до року”, - сказав Грабський.

За його словами, такі розробки вимагають досить серйозних капіталовкладень і не менш вагомого наукового потенціалу. Тому і йдеться про відносно тривалі терміни, що піде на те, аби розробити свої машини.

Експерт не виключає, що українське військово-політичне керівництво веде переговори про те, щоб отримати доступ до іноземних технологій, які дозволять нам значно прискорити виробництво саме таких дронів дальньої дії, що може допомогти змінити ситуацію на війні. Він зауважив, що в України вже є дуже хороший досвід кооперації з Туреччиною.

“Я говорю про дрони нового покоління, тобто вже не про наші славнозвісні “Байрактари". Йдеться вже про дрони нового покоління, які є наступним етапом у розвитку саме безпілотної літальної авіації, і які дають змогу розв'язувати питання, по-перше, зі значним бойовим навантаженням на значну відстань. Тобто, не потрібно зациклюватися винятково на українських дронах. Саме міжнародна співпраця дасть нам змогу стати активними учасниками саме цього ринку і зайняти свою нішу у виробництві озброєння, що дає, зокрема, додатковий прибуток нашому бюджету”, — сказав Грабський.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", в українській армії на озброєнні зовсім скоро з'явиться новий ударний безпілотник. Він вже практично готовий та проходить випробування. зброя схожа на іранський дрон-камікадзе "Шахед", але він має важливу особливість. Вони будуть мати можливість повернення. Окрім цього, вага бойової частини складає 75 кілограмів, Дальність польоту — 1000 кілометрів.