Коли Індія підтримає територіальну цілісність України: чи змінить Моді думку про війну

Результати візиту Моді в Україну будуть скромними, бо наша держава тільки починає вибудовувати відносини з Індією

Після того як голова уряду Нарендра Моді зʼїздив до Москви його візит до Києва має переконати: Індія не відходить від принципу нейтралітету у війні і хоче надалі зближуватися з Заходом, вважає політолог Юрій Богданов. На його думку, окрім того, візит до Києва є частиною стратегії Індії щодо зміцнення відносин з Європою, зокрема з Центральною та Східною.

При цьому експерт вважає, що Індія, зберігаючи економічні та військові відносини з Москвою, прагне зменшити залежність Росії від Китаю. При цьому вона підтримує свої національні інтереси - наприклад, потребу у дешевій нафті. Паралельно з цим нещодавно інтенсифікувалися і перемовини про нову торговельну угоду між Індією і ЄС. Разом з США, Кореєю, Японією і Австралією розвиваються програми морської безпеки.

Відповідно, каже Богданов, Індія прагне зберегти міцні зв’язки як з Росією, так і з Заходу - і те, і те спрямоване проти Китаю.

Як каже політолог, Україна ж хоче залучити Індію до процесу завершення війни та розпочати з нею економічну співпрацю.

Втім, Богданов вважає, що результати візиту Моді в Україну будуть скромним.

"Це фактично тільки початок складного діалогу між Індією, Україною і Європою. Так, тут я відзначу, що до великої війни Україна фактично провалювала індійський напрямок всі роки незалежності, про причини чого треба писати окремо. Ми і на 1% не реалізували потенціал співпраці з цією країною", - говорить експерт.

При цьому політолог переконаний, що Індія буде залишатися дуже обережною у питаннях підтримки України по параметрам завершення війни.

"Хоча, якщо військовий і політичний тренд для нас будуть позитивним, Індія буде обережно маневрувати до більш відкритої позиції “підтримки цілісності України”. Бо, хоча у Росії ще є механізми впливу через нафту чи залишки військових контрактів, РФ буде обмежена у різких рухах через економічну залежність від Індії", - додав Богданов.

Окрім того він вважає, що будувати відносини з Індією буде важко і цей процес забере багато часу.

"Але це критично необхідно, в тому числі для довгострокового збільшення впливу України у світі. І зменшення російського", - підсумував політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в ОП очікують від зустрічі Моді із Зеленським.