Хто підштовхує Київ до поступок у війні: чому про це говорять у західних ЗМІ

В рейтингових західних ЗМІ ледь не щодня обговорюють, якою може бути конфігурація завершення війни в Україні

Італійська газета Corriere della Sera опублікувала матеріал, що Володимир Зеленський нібито готовий до припинення вогню без визнання втрати територій за умови гарантій безпеки від США та швидкого вступу до ЄС. В Офісі президента цю інформацію заперечили. Радник Зеленського Дмитро Литвин у коментарі для українських ЗМІ зазначив, що інформація, викладена у матеріалі італійських журналістів, не відповідає дійсності. Чому саме зараз збільшується кількість подібних матеріалів у західній пресі? Чи не може таким чином Захід підштовхувати Київ до поступок у війні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Росіяни знову дали в штангу

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан свою відповідь розділив на декілька тез.

"Теза перша полягає в тому, що останнім часом дійсно багато спекуляцій в іноземних ЗМІ, в тому числі в таких, які раніше вважалися абсолютно незалежними, як наприклад "The Economist". Проте, вони з'являються неспроста. Росіяни поспішають якимось чином вийти з цієї війни так, щоби для їхнього плебсу і для тих держав, які на них орієнтуються або яких побоюються це виглядало, як перемога. Тому вони намагаються сформувати суспільну думку, сприятливу для їхнього образу перемоги, зокрема суть якої полягала би в тому, що всі завойовані ними землі залишаються у складі так званої російської федерації. Від цього і з'являється статейки в яких говориться, що нібито президент Зеленський вже готовий в обмін на згоду стосовно завершення боротьби за повернення тимчасово окупованих територій отримати щось", – зазначив екс-дипломат.

Інакшими словами, переконаний Вадим Трюхан, це фактично ІПСО такого глобального рівня, яке росіяни задіюють, в першу чергу, в тих країнах, де приймається рішення про надання Україні зброї, фінансової та іншої допомоги, намагаючись таким чином змінити суспільну думку щодо перебігу війни.

"Друга теза полягає у невідповідності саме цієї статті до стану речей. Це чітко видно навіть по тому, що взамін пропонується виключно вступ до ЄС, а вступ до ЄС не є гарантією невідновлення військових дій, бо Європейський Союз не є безпековим союзом. Це політико-економічний союз. Відтак тут росіяни дали в серйозну штангу. Адже такий варіант, як пропонується, навіть за якихось гіпотетично кризових умов, коли, скажімо, рушиться все і ворог завтра буде в Києві чи десь у Вінниці, все одно не має ніякого значення. Тому та конструкція, яку оприлюднила італійська газета Corriere della Sera, абсолютно непрофесійно зліплена і непрацездатна", – зазначив Вадим Трюхан.

Експерт звернув увагу на ще одну тезу, а саме на те, що 12 жовтня мала відбутися зустріч в форматі "Рамштайн" в Німеччині.

"Насправді безпрецедентна подія в якій мав взяти участь безпосередньо президент США Байден і низка лідерів інших провідних держав світу. І от більшість таких публікацій з'являється в процесі підготовки до такої зустрічі. Зараз вже відомо про перенесення дати саміту, а публікації далі з'являються. Тобто росіяни швидять, відверто поспішають. Їм треба отримати якусь вигоду зі зміни суспільних настроїв у ключових державах світу. Так що російські вуха тут стирчать чітко. Розуміння того, що на "Рамштайні" можуть бути озвучені якісь серйозні рішення підштовхує росіян діяти швидше, а діючи швидше, вони допускають такі ляпи, як у випадку з цією публікацією в італійській газеті", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Захід підштовхував Україну до миру з програшної позиції з перших днів війни

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко зазначив, щодо того, що Захід, можливо, підштовхує Україну до поступок у війні, то він це робить фактично з першого дня повномасштабного вторгнення і до того робив.

Експерт звернув увагу на те, що навіть зброю Захід почав поставляти лише тоді, коли Україна фактично самостійно змогла відкинути російські війська від Києва.

"І, знову ж таки, почав поставляти не ту зброю, яка зараз поставляється, а лише перші гаубиці. Тобто Захід дуже кволо приймав рішення про постачання хоча б якоїсь зброї Україні. І лише згодом спектр наданої нам зброї поступово розширився. Теза "Закрийте нам небо!" звучала щонайменше рік, доки в Україні таки з'явились зразки системи ППО, які надавав безпосередньо Захід. Тому Захід підштовхує Київ до переговорів з програшної позиції з початку війни. І в принципі західні лідери трішки втомилися від України і від війни в Україні. Крім того, в них вистачає своїх проблем, окрім України, і вони були б задоволені, якби війна якось заморозилась, закапсулювалась, як проблема, з якою вже розбирались ті наступники, які виграють вибори. Тому дійсно бачу багато мотивів у західних лідерів до того, щоб підштовхнути Україну до миру. І не бачу у Заходу бажання розв'язати цю проблему таким чином, щоб такого дійсно не повторилося", – зазначив експерт.

За його словами, інша позиція полягає в тому, що Захід підтримує тезу про те, що розмов про Україну без України не може бути.

"І ми маємо, нехай половинчасто, нехай недостатньо, але, все ж таки, підтримку. До того ж, ця підтримка буде тривати досить довго, а вал таких публікацій буде збільшуватися далі й далі. Єдине, що може вплинути на те, що західної підтримки стане менше або вона взагалі зникне, то, це, якщо Захід почне розуміти, що в Україні відсутня демократія, що тут узурпація влади, але оскільки наразі в Україні узурпації влади немає і у нас досить непогано працюють інструменти зворотнього зв'язку, є опозиційні журналісти, опозиційні політичні партії, то поки що я не бачу ризику і з цього боку", – констатував Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - очікування від "Рамштайну": які стратегічні рішення можуть бути ухвалені по Україні.