Головний фактор, який вказує на близьке завершення війни: що поспішають зробити росіяни

Росіяни прагнуть ускладнити забезпечення українських сил на східному фронті

Війна в Україні продовжується, але останнім часом значно почастішали розмови про переговори. До того ж, як заявив у себе в Telegram народний депутат і член фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк, витрати на безпеку та оборону: у 2025 році становитимуть – 2,2 трлн грн, у 2026 – 1,6 трлн грн, 2027 – 1,5 трлн грн. Україна скорочуватиме витрати на оборону. Чи це означає, що війна скоро закінчиться? Із чим поспішають росіяни? Видання "Коментарі" проаналізувало думки експертів.

Запускається "базовий сценарій"

Член Національної інвестиційної ради, радник президента України з економічних питань (2019-2024) Олег Устенко в ефірі каналу "КИЇВ24" розповів, що Україна входить до базового сценарію, який передбачає, що витрати буде зменшено.

"Це (скорочення видатків на оборону – ред.) базується на тому, що війна закінчується, а коли війна закінчується, точніше сказати, коли гаряча фаза війни закінчується, коли гарячої фази війни немає, то, вже і зрозуміло, що всі витрати на армію, на безпеку і оборону можуть бути зменшені. Якщо це не закінчується, то, відповідно, витрати залишатимуться на високому рівні. Але зараз – це те, що називається "базовий сценарій". От в базовому сценарії передбачається, що витрати будуть зменшені", – пояснив Устенко.

І, до речі, якщо подивитися в цю бюджетну декларацію, що закладається, то за словами експерта, вже й економічне зростання там йде вищими темпами.

"Знову ж таки, чому йде вищими темпами економічне зростання порівняно з нинішніми роками, тому що в післявоєнний період часу можна очікувати більшого зростання, йде зменшення дефіциту державного бюджету. Тобто там змінюються взагалі всі параметри", - зазначив Устенко.

Серйозні завдання зараз стоять щодо стабілізації ситуації

Військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі каналу Еспресо розповів, що російські окупанти прагнуть перерізати трасу Покровськ-Костянтинівка. Це ускладнить забезпечення ЗСУ на східному фронті.

За його словами, ворог прагне перерізати трасу, якою українська армія забезпечує діяльність своїх сил та коштів на багатьох ділянках східного фронту.

"Очевидно, що ворогові важливо це. Він прагне взяти її під вогневий контроль на першому етапі. Далі, якщо вдасться перерізати цю автомобільну магістраль, українська армія матиме певні складнощі зі своєчасним та повноцінним забезпеченням наших захисників, які діють у районі Часового Яру. Це серйозний виклик, серйозні завдання зараз стоять щодо стабілізації ситуації", - вважає експерт.

Він також зазначив, що новопризначений командувач Об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов зараз стикається із серйозними проблемами - зокрема, це полягає у стабілізації лінії бойового дотику, оскільки рішення, ухвалені раніше, не сприяли стабілізації ситуації, при цьому ворог має тактичну перевагу, "але ми повинні розуміти, що цього літа він зосередить усі свої зусилля на захопленні територій Донецької області, незважаючи на значні втрати".

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять заяви Зеленського: яким буде формат переговорів із РФ.