Гарантії безпеки для України: наскільки Київ просунувся у питанні – чому альтернативи НАТО немає

Є різні погляди: від безальтернативного НАТО – до України з її найпотужнішою армією в Європі, яка сама стане гарантом для будь-якої країни

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні ввечері 1 липня серед іншого розповів про сформовану групу з питань міжнародних гарантій з безпеки для України, яку очолив екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Експерти оцінили склад та перспективи роботи цієї групи, а також – які безпечні гарантії Україна може отримати.

Пошук за межами НАТО гарантій безпеки для України – продовження короткозорої дипломатії

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський розмірковує так:

"Ця ініціатива має дві сторони. Перша і найслабша – це продовження, на мій погляд, необґрунтованої та короткозорої дипломатії щодо пошуку за межами НАТО гарантій безпеки для України та захисту від нападу Росії в майбутньому. Історія з моменту розпаду СРСР і до 24 лютого 2022 р. показала, що такого захисту в Європі немає. Навіть НАТО, перевершуючи Росію економічно і військово, намагається щосили відкласти момент зіткнення і знизити ризик участі у війні, що вже почалася. Свого часу Єрмак з такою впертістю хотів "домовитися посередині" з путінською бандою. Результат цього зараз бачать усі".

На думку аналітика, єдине виправдання такого формату – і це сильна сторона цього рішення – це залучені іноземці та їхні зв'язки.

"Не вони писатимуть текст порад, це зрозуміло. Однак у своїх країнах вони зможуть просувати погляд і позицію України щодо повоєнної безпекової архітектури в Європі. Головне, щоб це була позиція України, а не Єрмака. За всієї поваги, голові Офісу президента та його людині Костіну це до кінця довірити не можна. У групі не вистачає присутності українських фахівців. Додам, що деякі постаті справді цікаві. Так, ми бачимо, що аналітичному центру ECFR вдалося отримати прихильність Єрмака, він там представлений одразу кількома людьми".

Петро Бурковський зазначає, що у групі також є Мішель Флурній – американка, яку розглядали на посаду міністра оборони США після перемоги Байдена і яка тісно пов'язана із Держсекретарем США, працює у лобістській фірмі.

"Офіс президента має пояснити, на якій основі (платній чи безкоштовній) вона залучена до роботи, – вважає експерт. - Британець, пожиттєвий пер (член Палати лордів) Вільям Гейг зараз близький до майбутнього монарха, герцога Кембриджського Вільяма. Найслабші позиції – це німець Норберт Реттген (екс-міністр з охорони навколишнього середовища, охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки ФРН) та італієць Жамп'єро Массоло (президент Італійського інституту міжнародних політичних досліджень, дипломат). Не знаю, чи Єрмак читав їхні заяви з 2014 по 2022 роки, до лютневого вторгнення РФ. Якби читав, навряд чи включив би їх. А якщо читав і знає, тоді їхнє включення – це поганий сигнал для нас і дуже обнадійливий для Кремля".

Поки що ми бачимо хороші консультативні зустрічі, які не мають жодних наслідків

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає чудовим, що створено відповідну робочу групу, що тема безпеки України стоїть на порядку денному. Але важливий, наголошує він, склад групи.

"На превеликий подив, я не бачу там жодного чинного чиновника з боку західних політиків. Україну представляє голова Офісу президента Андрій Єрмак. А з боку закордонних партнерів – суцільні "екси". Тому до таких робочих груп я ставлюся як до консультаційних. Не більше. Усі ці "екси" продовжують жити у парадигмі минулого століття. Коли ми говоримо про фінів чи шведів – вони входять до НАТО без жодних ПДЧ. Таке було політичне рішення. Чому нам завжди ставлять якісь умови? Як показує практика бойових дій – ми готові як ніхто. Наша армія мотивована, високопрофесійна. Вона швидко освоює нові зразки озброєння – і добре його застосовує на полі бою", – наголошує експерт.

На його думку, головний підхід до безпеки України – вступ до НАТО.

"А поки що ми бачимо хороші консультативні зустрічі, які не мають жодних наслідків. Тому що чинних чиновників там немає. Людей, які ухвалюють реальні рішення – там немає. Зате є люди, які явно освоюють деякі грантові кошти. Навряд чи вони безкоштовно, заради інтересу, ведуть усі ці бесіди, по суті, що створюють інформаційний шум – без реальних наслідків", – зазначає Олександр Антонюк.

Слід розуміти, продовжує він, що жодних альтернативних гарантій безпеки окрім членства в НАТО на даний момент не існує.

"І годі займатися самообманом! – закликає експерт. – На жодну країну, яка є членом Альянсу, ніхто не нападає. Нападають лише на тих, хто поза цим блоком. На цьому треба акцентувати увагу. Росія нас обстрілює, знищує міста, вчиняє безліч військових злочинів. Чи можуть ті гарантії безпеки, які обговорюються, які не мають на увазі наш вступ до НАТО, захистити нас? Тут і зараз. Не думаю… Натомість впевнений, що після нашої перемоги, після завершення Третьої світової війни, яка, по суті, зараз іде, самі гарантії безпеки і НАТО виглядатимуть зовсім інакше".

Читайте також на порталі "Коментарі" - авіація РФ "дуже добре потрапила" за своїми ж позиціями на Херсонщині.