Фінляндія викрила секретний план Росії: стосується НАТО

Російські спецслужби організували кампанії, які мали на меті дезінформувати та розколоти суспільство у країнах ЄС та НАТО.

Росія намагалась заблокувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. Головними способами таких дій стали організовані кампанії російськими спецслужбами, які стосувались спроб до підбурення насильницьких та масових демонстрацій в обох країнах. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням фінське видання Yle.

Видання Yle отримало секретний звіт розвідки у якому вказані плани Росії щодо спроб зупинити вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. У поліції підтвердили, що знали про плани російських спецслужб щодо підбурювання до демонстрацій. Одним з прикладів подібних акцій було масове спалення Корану в Швеції, що підігріло напругу в країні та посилило страхи перед ісламом в Європейському Союзі. Спалення Корану мало посилити конфлікти Туреччини з країнами ЄС та НАТО.

Крім того, того у документах російських спецслужб перераховані методи, які будуть корисні для їх кампаній. Зокрема йдеться про масове створення графіті у великих містах європейських країн, які б висміювали Туреччину та її президента Реджепа Ердогана. Такі малюнки згодом мали масово поширитись у соціальних мережах. До журналістів Yle також потрапив звіт про одну з операцій, яку вдалось провести у Франції. У документах розповідається про акцію протесту в Парижі у 2023 році, яка була спрямована на антиісламські та антитурецькі демонстрації.

Таким чином Росія не використовуючи багато грошей, техніки та зусиль намагається поширити дезінформацію та посилити розкол у суспільстві демократичних держав зсередини.

Нагадаємо, що Фінляндія після ряду труднощів та умов з боку Туреччини змогла приєднатись до НАТО. Натомість Швеція, яка подавала заявку спільно з Фінляндією, не отримала схвалення на вступ до НАТО від двох країн - Туреччини та Угорщини. Саме у Швеції на передодні вступу до НАТО пройшли акції протесту проти ісламу, а також було спалено Коран.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про провал плану Путіна. Росія намагалась створити міграційну кризу у Фінляндії та залучала до цього мігрантів з інших країн. Однак фінський уряд заблокував кордон з РФ, а Кремль зіштовхнувся з проблемою мігрантів, яких сам привіз на свою територію.

Також "Коментарі" писали, що в США дали пораду Путіну через збільшення чисельності армії РФ.