F-16 прибули надто пізно: на Заході сказали, скільки треба винищувачів, щоб перемогти РФ

Західні експерти критикують уряди своїх країн за нерішучість в питанні поставок винищувачів Україні

Західні країни почали поставку F-16 Україні надто пізно, як стверджують військові експерти, опитані BILD. Збройні сили України потребували літаків ще перед початком контрнаступу влітку 2023 року.

Зокрема, полковник Збройних сил Австрії Маркус Рейснер зазначив, що винищувачі могли б запобігти загрозам від російських планерних бомб, проте їх доставили надто пізно. За його словами, F-16 були вкрай необхідні у червні 2023 року, щоб забезпечити повітряну перевагу до початку літнього наступу українських військ..

У свою чергу колишній чиновник оперативного штабу міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге погодився з цією думкою. Він також говорить про те, що F-16 постачаються занадто пізно. Замість того, щоб постійно оголошувати про підтримку, партнери України повинні поставляти літаки швидше, заявив він.

Ланге також зазначив, що Україні потрібно набагато більше винищувачів F-16, ніж обіцяли західні країни. За його словами, щоб суттєво підвищити ефективність української армії, Військово-повітряним силам України необхідно близько 200 сучасних винищувачів. При цьому Ланге переконаний, що постачаючи F-16, Захід не стає учасником війни. Натомість, ірраціональні страхи потрібно подолати, щоб мир був відновлений швидше, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що українське керівництво з початку повномасштабного вторгнення Росії закликало Захід надати винищувачі F-16. Лише після двох з половиною років війни Україна отримала перші літаки. Згідно з даними The Economist Україна отримала у липні перші 10 винищувачів F-16, які прибули в останній день липня. Очікується, що до кінця 2024 року до України надійде ще 10 літаків збільшивши загальну чисельність західних винищувачів до 20 одиниць.