Європейський суд оголосив дату слухань у справі "Україна проти Росії"

Європейський суд з прав людини оприлюднив дату перших слухань щодо порушення прав людини на території Криму з початку 2014 року.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повідомив, коли відбудуться слухання у справі "Україна проти Росії". Ця справа стосується порушення прав людини на тимчасово окупованій території України, а саме півострова Крим, починаючи з 2014 року. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

Міждержавна справа "Україна проти Росії" стосується звинувачень України в бік Російської Федерації у постійних та систематичних порушень прав людини на території Криму, починаючи з часу його незаконної анексії у 2014 році.

У 2020 році ЄСПЛ погодився розглядати звинувачення України та підкреслив, що справа підлягає під юрисдикцію суду, адже Російська Федерація окупувала і створила незаконний політичний контроль у Криму від 27 лютого 2014 року. Тепер повідомив сторонам, що завершенні усі письмові процедури і оголосив дату початку здійснення незалежного правосуддя.

"Суд проведе слухання щодо прийнятності та суті справи, попередньо призначивши його на 8 листопада 2023 року", - йдеться в повідомленні від пресслужби ЄСПЛ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна. Після таких дій міжнародної установи одразу з'явилась реакція російських політиків, а також міжнародні коментарі союзників України, які підтримали таке рішення суду.

Також "Коментарі" писали про те, яке має значення для України рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за його воєнні злочини.