ЄС обіцяє підтримувати Україну "стільки, скільки потрібно", але є нюанс

Європейські лідери стикаються зі втомою суспільства від війни в Україні

У штаб-квартирі НАТО вже зараз прогнозують можливі зміни курсу США після президентських виборів, що може позначитися на підтримці Києва у війні проти Москви. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Washington Post з посиланням на джерела в Альянсі та західних чиновників.

Зазначається, що європейські лідери чекають на можливе повернення президента, який критикував НАТО і погрожував відвернутися від найближчих військових і дипломатичних партнерів Вашингтона. При цьому хоча мало хто з політиків очікує, що з приходом Трампа США вийдуть з Альянсу, багато хто побоюється трансакційного чи непостійного підходу до НАТО.

У свою чергу, європейський дипломат порівняв нове командування в Україні з переходом ланцюжка поставок з рук США в руки НАТО.

"Навіть президент Камала Гарріс була б чимось на кшталт питання. Кандидат від Демократичної партії заявила про свою "непохитну" підтримку України, і європейські чиновники очікують, що вона в цілому продовжить політику адміністрації Байдена. Але, щоб отримати додаткове фінансування, їй знадобиться підтримка Конгресу, і залежно від результатів виборів та настрою в країні це може стати ще складнішим, ніж було", - йдеться у публікації.

Автори констатують, що хоча більшість у багатьох європейських країнах все ще підтримує постачання зброї Україні, ця підтримка згодом ослабла. Так, за даними соіологів, у Німеччині, яка є другим за масштабами військовим партнером Києва після США, частка людей, які кажуть, що фінансова підтримка України надто висока, зросла майже вдвічі - з 21 відсотка на перших тижнях війни до 41 відсотка на початку цього. року.

"Можливо, від початку не було чітко повідомлено, що ми робимо не короткострокові дії, що це щось довгострокове", - сказав старший економіст Німецького економічного інституту Томас Обст.

Високопосадовець НАТО зазначив, що якщо Альянс наступного року витратить мільярди на Україну, це буде важко для кожної країни-члена.

""Ми не робимо добро; у наших інтересах, щоб Путін не переміг. Але чим довше це триває, тим важче вам доведеться працювати, щоб зберегти підтримку, тому що тим більше буде голосів, які скажуть: "Чому ми затягуємо цей конфлікт?", - пояснив співрозмовник видання.

Читайте також на порталі "Коментарі" - допомога Україні може зменшитись: у Bloomberg назвали причину.