Довше на зв'язку: як зміняться правила роботи мобільних мереж під час відключень

Мобільні оператори мають забезпечити 10 годин роботи без світла

В Україні оновились правила для мобільних операторів. Тепер вони повинні гарантувати, що мобільний зв'язок працюватиме до 10 годин навіть під час відключення електроенергії. Це рішення прийнято Національним центром управління та тестування (НЦУ) та ставить нові вимоги перед мобільними компаніями.

До цього моменту, стандартом було забезпечення чотиригодинної роботи мережі у разі відсутності електроенергії. Але віднині, з огляду на часті відключення та потребу у стабільному зв'язку для забезпечення безпеки та комунікації, норми було переглянуто.

Основні терміни виконання нових вимог наступні:

  • До 1 жовтня потрібно оснастити 60% базових станцій системами автономного живлення.

  • До 1 листопада — збільшити цей показник до 70%.

  • До січня 2025 року всі базові станції мають бути повністю незалежними від зовнішнього живлення.

Додатково, до кінця поточного року 25% станцій в кожній області мають бути обладнані генераторами з достатнім запасом палива або акумуляторними батареями, які можуть забезпечити їхню роботу протягом 72 годин без підзарядки.


Читайте також на порталі “Коментарі” - Київ, як і інші регіони України, страждає від відключень електроенергії через російські атаки на енергетичну інфраструктуру. Проте кияни помічають, що тривалість відключень у столиці часто більша, ніж в інших областях. “Коментарі” звернулися до НЕК "Укренерго", щоб з’ясувати, чи спостереження жителів столиці вірні.