Де пройде другий Саміт миру: МЗС України зробило заяву

Україна готова запросити Росію для участі у другому Саміту миру, щоб почати процес, який призведе до закінчення війни.

Україна ще не визначилась з місцем проведення другого Саміту миру, заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий. За його словами дипломатичний процес розв'язання цього питання ще триває.

Георгій Тихий під час брифінгу заявив, що Україна працює над питанням місця проведення другого Саміт миру, однак остаточно не визначилась, яка країна зможе прийняти мирний захід.

"Що стосується другого Саміту миру, то цей процес усе ще триває, і розглядається кілька місць його проведення. На цьому я зупинюся, тому що передчасно розкривати всі карти, доки дипломатичний процес іще триває", - сказав Тихий.

Також представник МЗС України не виключив, що Росія може взяти участь у Саміті миру. За його словами, Україні потрібен справедливий мир, який закінчить війну.

"Питання не в тому, щоб Росію посадити за стіл переговорів, а в тому, щоб вона вела ці переговори доброчесно. І тут справді важливі два фактори: тиск на полі бою, тиск на міжнародній арені. Ці два компоненти. Це те, що впливає справді на здатність Росії, бажання Росії вести переговори сумлінно", - заявив спікер.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що другий Саміт миру може пройти в одній з країн Глобального півдня. Президент Володимир Зеленський на першому мирному саміті заявив, що спілкувався з представниками Саудівської Аравії, яка, за його словами, може прийняти другий Саміт миру. Також відомо, що Україна планує організувати новий Саміт миру до президентських виборів у США, тобто до кінця листопада 2024 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді здійснить візит в Україну. Очікується, що головною темою розмови буде участь індійського лідера на наступному Саміті миру.

Також "Коментарі" писали про реакцію Кремля на заклик Зеленського взяти участь Росії у другому Саміті миру.