Чому військові самі купують собі потрібні речі на фронт: міністр фінансів здивував відповіддю

Щоденно Україна витрачає на сектор безпеки й оборони 5 млрд грн

Керівник фінансового відомства Сергій Марченко здивувався тому, що українські військовослужбовці ще й зараз самі купують все необхідне за власні кошти або з допомогою волонтерів.

"Мені важко коментувати речі, які я сам не розумію. Я сам не розумію, чому ми досі забезпечуємо в складчину військовослужбовців", – зазначив глава Мінфіну в ході стріму Business Breakfast, який вів Forbes.

Марченко сказав, що на складах є чимало озброєння й спорядження для українських ЗСУ. Адже країна витрачає чимало коштів на сектор безпеки щодня.

"Щоденно ми витрачаємо на сектор безпеки й оборони 5 млрд грн. Протягом кожного дня війни. Хто ще виділяє? Кажуть, місцеві бюджети й органи місцевого самоврядування. Ми порахували їхню можливість на рік – вона варіюється від 15 до 20 млрд. Тобто якщо всі органи місцевого самоврядування, всі мери скинуться, вони на чотири дні війни нам дадуть можливість продовжити. При всій повазі до волонтерів, жодні інші неурядові громадські організації й близько не стоять із можливостями держави щодо забезпечення Збройних Сил", – додає Марченко.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, скільки коштуватиме мобілізація для бюджету. Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що на сьогоднішній день не може спрогнозувати вартість додаткової мобілізації для бюджету на 2024 рік. Міністр пояснив, що в нього поки що недостатньо для цього інформації.

Глава української держави Володимир Зеленський на прес-конференції 19 грудня назвав суму 500 млрд грн, але, за словами Марченка, це спрощений підхід, який базується на поточній кількості війська (понад 1 млн осіб) та розмірі фонду грошового забезпечення (1 трлн грн).