Чому в РФ виник інтерес в обміні полоненими: у США назвали причину

В ISW пояснили, як Росія може використовувати обмін полоненими

Високопоставлені російські чиновники можуть бути зацікавлені у тому, щоб подати Росію як країну, яка дотримується гуманітарних та інших правових принципів. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики відзначають, що бажання запустити нову інформаційну кампанію може бути пов'язане з тим, що за останні кілька тижнів відбулася ціла серія інцидентів, коли російські війська використовували українських полонених солдатів і офіцерів для явних порушень Женевської конвенції про військовополонених, у тому числі використовували їх в активних бойових діях як живий щит, стратили та ін.

Саме тому вибір часу для обміну може бути частиною нової інформаційної кампанії.

Нагадаємо, Росія та Україна провели один із найбільших обмінів військовополоненими за весь час великої війни, який відбувся 3 січня. Він став першим офіційним обміном військовополоненими із серпня 2023 року. Президент України Володимир Зеленський оголосив, що з російського полону в Україну повернулося понад 200 українських військовослужбовців та цивільних осіб, зокрема військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії, Військово-морських сил та Державної прикордонної служби.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець пізніше уточнив, що у рамках 49-го обміну військовополоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії до України повернулися 230 українських військовослужбовців.

Лубинець та Зеленський зазначили, що багато українських військовополонених воювали та потрапили в полон на острові Зміїний та в Маріуполі, припускаючи, що ці солдати перебували у російському полоні майже два роки.

Міністерство оборони Росії, у свою чергу, заявило, що 248 російських військовослужбовців повернулися до Росії в рамках обміну, і, зокрема, подякували Об'єднаним Арабським Еміратам за їхню роль у посередництві в цьому обміні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна провела рекордний обмін військовополоненими: невдовзі можуть бути ще позитивні новини.