Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Україна все ще чекає на потужне озброєння – чи може це вплинути на хід війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україна все ще чекає на потужне озброєння – чи може це вплинути на хід війни

Постачання західного озброєння Україні можуть кардинально змінити ситуацію на полі бою

6 червня 2022, 16:54
Поділіться публікацією:

Великобританія відправить Україні РСЗВ M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км за допомогою високоточних керованих ракет. Про це йдеться в офіційному повідомленні від уряду Великої Британії. Це підтвердив і глава британського уряду Борис Джонсон. Чому це важливо, і чому Україні все ще не надали потужного озброєння у достатній кількості? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Україна все ще чекає на потужне озброєння – чи може це вплинути на хід війни

РСЗВ M270. Фото: з відкритих джерел

Наразі настав переломний етап у забезпеченні України сучасним озброєнням

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан пояснює:

"Складовими успішної війни є: сильна економіка, конкурентні фінанси, достатній демографічний ресурс для мобілізації, наявність сучасного озброєння, відповідні стратегії та тактики, ефективність національних спецслужб, талант полководців, наявність серйозної військової коаліції. І, безумовно, важлива якість та дієвість інформаційного супроводу військових операцій. Плюс – консолідація та єдність суспільства, зокрема вищого військово-політичного керівництва. До вирішення завдання перемоги над спільним ворогом слід залучати максимум професіоналів – як з боку влади, так і від опозиції. У цьому можна згадати досвід Великобританії. Коли під час Другої світової війни – прем'єр-міністр Черчілль взяв до себе уряд колишнього прем'єра Чемберлена, а також лорда Галіфакса, які опонували йому в політичному сенсі. Але Черчілль знайшов у собі сили, розуміння, щоб зібрати в уряді найефективніших діячів – задля забезпечення боротьби із спільним ворогом".

Говорячи про озброєння як одну з найважливіших складових будь-якої війни, генерал нагадав, що напередодні широкомасштабної російської агресії Україна почала отримувати сучасне озброєння.

"І це відіграло ключову роль у відбитті танкових атак, зусиль піхоти і навіть у боротьбі з повітряними силами, з певними ракетними ударами. У результаті ЗСУ вдалося відкинути ворога від Києва, а потім і з усієї Київщини. Звільнити Чернігівську, Сумську, Житомирську області. Незважаючи на проблеми, які є на території Херсонської, Харківської, Запорізької областей, там теж вдається тіснити ворога. І тримати Донбас, незважаючи на величезну концентрацію сил та коштів, які там зосередила Росія", – наголошує Василь Богдан.

На його думку, зараз настав переломний етап у забезпеченні України сучасним озброєнням. І це, певен генерал, закономірне явище.

"Позначилися зусилля найвищого керівництва нашої держави, української дипломатії, нашої діаспори, яка потужно працює за кордоном. Далося взнаки і розуміння світової загрози з боку РФ. Як наслідок – у США прийнято закон про ленд-ліз для України, нам виділяють мільярди доларів, заробив формат "Рамштайн", відбувається посилення санкцій проти країни-агресора. США, Великобританія, а також новий європейський лідер – Польща – роблять максимум для надання Україні необхідного озброєння", – зазначає генерал.

Те, що відбувається це не так швидко, як нам хотілося, має, за словами Василя Богдана, низку причин.

"Серед них – певні бюрократичні "рогатки", які існують у Західному світі. Крім того, Росія задіяла всі свої лобістські агентурні зв'язки за кордоном, щоб не допустити надання Україні сучасного озброєння натовських стандартів. Або принаймні створити ситуацію, коли цей процес максимально затягуватиметься. І в цей період Путін сподіватиметься вирішити хоча б частково "українське питання", зокрема на Донбасі. Але вже видно, що путінські плани ламаються, – наголошує генерал. — США надають нам РСЗВ. Щоправда, ті, хто стріляє не на 300 км, як ми просили, а на 80 км. Але це також потужне озброєння. Аналогічні системи нам тепер надасть Великобританія. Думаю, спільно з іншим озброєнням (і яке вже є в Україні, і яке ще буде прибувати, думаю, темпами, що все прискорюються) ці системи дадуть можливість ЗСУ наростити необхідний потенціал, створити необхідні плацдарми і у відповідний момент, коли ситуація дозріє, вчинити контрнаступальні дії , які забезпечать усе те, що хоче українська нація, українська держава. А саме – звільнення всіх наших територій від окупантів".

Низькі темпи надання Україні необхідного озброєння пов'язані з двома причинами

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов упевнений, що поява нового озброєння в Україні є дуже важливою.

"З психології відомо, що агресія, як правило, спрямована на слабку жертву. І Україні загалом, а українській армії зокрема необхідно постійно показувати, що ми не є слабкою жертвою. Що агресія призведе і призводить до великих втрат боку, що напала. Лише це може змусити РФ шукати реальні мирні переговори. Наскільки ми бачимо по Кремлю, що йдуть, і не тільки сигналам – Росія вже хоче вийти на якийсь умовний "Мінськ-3", на якусь формулу угод. Їй уже боляче, вона шукає вихід із конфлікту. І зброя, яка постачає нам, у тому числі Великобританія, допомагає прискорити цей процес", – пояснює експерт.

Він вважає, що низькі темпи надання Україні необхідного озброєння у достатній кількості та асортименти пов'язані з двома основними причинами.

"Перша – бюрократична інерція всіх західних структур. Там дуже повільно приймаються такі рішення. Друга – зі сфери біології. Якщо жабу помістити в холодну воду і поступово підігрівати котел, вона вважатиме, що все нормально – аж до моменту, коли вода закипить. Якщо її стразу помістити в окріп, жаба, скажімо так, вистрибне. Росія – це величезна країна із ядерною зброєю. Якщо така "жаба" з ядерною палицею почне, скажімо так, стрибати, це створить небезпеку усьому світові. Тому, мабуть, вирішено підігрівати її повільно. У тому числі дозоване постачання озброєння в Україну, – розмірковує Микола Спиридонов. – При цьому зброя йде, а ситуація на полі бою, навіть у проблемній Луганській області, поступово вирівнюється. Чаша терезів, схоже, починає схилятися у бік України. І є надія, що незабаром розпочнуться контрнаступальні операції на низці напрямків. Ми вже бачили таке у Київській, Харківській областях. Сподіваємося побачити і у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській тощо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Лавров пояснив нову загрозу Путіна і знову згадав про неонацистів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини