Чому танкових проривів уже не буде: як змінилася війна в Україні

Експерти фіксують неможливість застосувати на фронті ту тактику, яка вважалася основною майже все минуле століття

Чим більше затягується війна в Україні, тим більше експерти та оглядачі сходяться на думці, що це протистояння не схоже на жодне з тих, що вже були в історії раніше. Чи це так? Що з того, щоб було ефективно ще під час Другої світової війни тепер не дає результату? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Тепер танки вирішують не багато

Експерт із Росії в американському Інституті вивчення війни Райлі Бейлі в інтерв'ю "Business Insider" розповів, що ані російські окупаційні війська, ані українські захисники не можуть успішно реалізувати тактику танкового штурму на фронті. Рівнинна місцевість і велика кількість дронів у небі унеможливлюють ефект несподіванки. Хоча раніше саме танкові штурми багато в чому вирішували результат, якщо не війни, то ключових битв так точно.

"Багато механізованих маневрених бойових дій на певному рівні ґрунтується на несподіваності на здатності швидко просуватися вперед і застати ворога зненацька. За всіма ознаками, уздовж нинішньої лінії фронту, це насправді неможливо", - висловився експерт.

Однією з причин є рівнинний ландшафт на сході та півдні України – колонам бронетехніки нема де сховатися, зазначив Бейлі.

Ще одна причина у тому, що в небі багато дронів. І Росія, і Україна значною мірою покладаються на розвідувальні та ударні дрони, а солдати описують небо як щільно нашпиговане дронами під час деяких боїв. Розвідувальні безпілотники надають дані для наведення артилерії, а ударні дрони можуть самі знищувати ворожу бронетехніку.

Саме тому, за словами експерта, і Москва, і Київ зазнали втрат при спробах застосувати колони танків та іншої бронетехніки. Але показово, що Україна швидко відмовилася від цієї дорогої та малоефективної тактики, тоді як Росія неодноразово повторювала танкові штурми, зазнавши великих втрат.

Немає такої зброї, яка здатна принести мир на територію України

Військовий експерт, полковник запасу та колишній спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі телеканалу "FREEДОМ" висловив думку, що війна, яку путінський режим розв'язав проти України, набуває обрисів війни четвертого покоління.

За словами експерта, така війна характеризується тим, що на полі бою насамперед працюють безпілотні системи, розвідка, використовуються засоби високоточної поразки. Коли ці фактори об'єднані в одну мережу, це є основою для отримання переваги на передовій.

"Немає такої зброї, яка здатна принести мир на територію України. А ось комплексне використання різних типів озброєнь, техніки та обладнання насправді цю місію здатне реалізувати. Нам потрібна і штурмова, і винищувальна, і бомбардувальна авіація для того, щоб завдавати ударів по розташуванню ворожих сил і засобів, для того, щоб блокувати їх логістичні маршрути, хаби та центри. Необхідне нам ракетне озброєння, щоб виконувати ту саму місію. Необхідна артилерія та боєприпаси до неї, щоб знищувати всі ворожі сили та засоби у ближній зоні ведення бойових дій", – зазначив Селезньов.

Він додав, також нам необхідні дрони та дуже потужні та серйозні системи радіоелектронної боротьби для того, щоб гасити ворожі дрони.

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.