Чому Росія не атакувала енергосистему України взимку, а готувала удари весною

Росія не проводила масштабних ударів по українській енергетиці, щоб у США довше тривав процес щодо прийняття допомоги Україні.

Росіяни не здійснювали масштабних ударів по енергетичних об’єктах України взимку, щоб не спровокувати США у прийнятті законопроєкту про допомогу Україні, вважає колишня народна депутатка та директорка з адвокації в енергетичному секторі Міжнародного центру української перемоги (ICUV) Вікторія Войціцька.

В ефірі телеканалу "Еспресо" Вікторія Войціцька розповіла, чому Росія не здійснювала масових ударів по енергосистемі України взимку.

"Зимою 2023-2024 року в нас практично не було обстрілів енергетичної системи, й на цей крок росіяни навмисно не йшли. Оскільки вони прекрасно розуміли, що якщо вони почнуть нищити українську енергетику напередодні прийняття конгресом США законопроєкту про допомогу Україні, то ця допомога прийшла б набагато раніше", - сказала Войціцька та вказала, що атаки росіян почались у березні-квітні.

Колишня народна депутатка вважає, що опалювальний сезон 2024-2025 року буде складнішим, ніж минулі. За її словами Росія продовжує планувати знищення енергетичних об’єктів в Україні.

"Буде набагато складніше пройти цю зиму. Росіяни бʼють по обʼєктах, які генерують електроенергію й розподіляють її. Також останнім часом росіяни почали застосовувати диверсійні групи в Україні, які намагаються підпалити й знищити обладнання, яке доставляє вироблену електроенергію до споживачів. Тому росіяни точно не залишать саму ідею знищити нашу енергетичну систему", - сказала Войціцька.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в "Укренерго" озвучили кілька сценаріїв на зиму.

Також "Коментарі" писали, що за даними ЗМІ частина української енергетики знаходиться у руках росіян.