Чому РФ перекинула третину бомбардувальників на аеродром "Оленья": чи зростає загроза

РФ може готуватися до нового масованого удару по Україні

Останнім часом у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Росія сконцентрувала третину своїх стратегічних бомбардувальників Ту-22М3 і Ту-95 на авіабазі "Оленья" (знаходиться у Мурманській області). Про що говорить такий крок окупантів? Чи варто хвилюватися? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Росія побоюється ударів по своїх летовищах

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в ефірі "Еспресо" висловив думку, що супротивники, скоріше за все, побоюються за безпеку своєї авіації.

Експерт звернув увагу, що відомості про надмірне скупчення російських бортів вдалося отримати завдяки супутниковим знімкам, які є у відкритому доступі від 15 травня.

"...Це фактично говорить про те, що Росія побоюється наближувати свої стратегічні бомбардувальники до якихось інших летовищ з огляду на можливості нашої безпілотної авіації, які суттєво зросли...", - додав аналітик.

Росіяни будуть використовувати комбіновані удари по нашій енергетичній системі

Військовий аналітик Олександр Коваленко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що Росія могла перекинути свої стратегічні бомбардувальники Ту-95МС та Ту-22М3 на аеродром "Оленья" задля підготовки до нового масованого удару.

"На жаль, росіяни ніяк не відмовилися від загального свого плану – завдання ракетних ударів по нашій енергетичній системі. Тому протягом півтора – два з половиною тижні вони будуть завдавати ці ракетні удари з використанням як авіаційної компоненти, якщо ми говоримо про ТУ-95 – це ракети Х-101, Х-55. І якщо ми говоримо про ТУ-22М3, то це ракети Х-22 чи Х-32", – вважає Коваленко.

Він також зазначив, що РФ здатна виробляти до 2 одиниць ракет відповідних модифікацій на добу і таким чином поповнювати свої запаси.

"Вони (росіяни – ред.) будуть використовувати комбіновані удари по нашій енергетичній системі. То ж ці перекидання можуть бути пов'язані з тим, щоб підготувати відповідну класифікацію пускових, для підготовки їх засобів ураження до наступної хвилі ударів. Це може бути до 30-40 ракет цієї компоненти використано проти України", – розповів Коваленко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи є заборона Заходу бити його зброєю по території РФ: що може змінитися.