Чому Путіну терміново потрібні переговори: які шанси на діалог Києва з Москвою найближчим часом

Доки РФ не продемонструє готовність припинити наступ і піти із захоплених територій - про переговори говорити не доводиться

Кількість пропозицій про переговори від росіян збільшуватиметься, адже в окупантів не вистачає резервів, щоб поповнити свої втрати. Про це заявив радник глави Офісу президент України Михайло Подоляк. Чи згодні з таким твердженням? Які шанси на переговори Києва з Москвою в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Справжні переговори про мир розпочнуться лише після деокупації Криму та Донбасу

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Після злочинів, які скоїли росіяни у Бучі, Ірпені та інших населених пунктах, після розстрілу мирних українців, переговори можуть розпочатися лише з моменту добровільного відведення росіянами військ на позиції 23 лютого 2022 року. Досі вони неможливі. Наголошую, що лише у разі добровільного відступу росіян на позиції 23 лютого можна говорити про підготовку мирних переговорів, але не більше".

На думку експерта, переговори насправді потрібні виключно російській стороні, щоб перегрупувати власні сили і накопичити резерви, щоб знову намагатися йти в атаку.

"Я вважаю, що справжні переговори про мир розпочнуться лише після деокупації Криму та Донбасу, – каже Сергій Биков. – Тільки стратегічні поразки Росії зможуть посадити її за стіл конструктивних переговорів. Інакше проведення переговорів піде на користь тільки країні-агресору, оскільки представлятиме політичне керівництво Росії в "цивілізованому" світлі. А після всіх антилюдських злочинів росії, вбивства полонених та розстрілу мирних жителів, російське керівництво точно не можна назвати цивілізованим. Впевнений, що війна в Україні закінчиться повним розгромом Росії та міжнародним трибуналом над російськими злочинцями".

РФ справді буде все інтенсивніше шукати можливості для переговорів та нові канали комунікацій

Політичний експерт Михайло Чаплига згоден з Михайлом Подоляком у тій частині, що кількість різноманітних пропозицій від Росії про переговори зростатиме. Через різні канали.

"Але причина, як на мене, в іншому. Вже видно, що Росія загрузла на фронті, де ситуація перейшла в стадію млявої позиційної боротьби. А це смертельно для будь-якого політичного режиму будь-якої імперії, – наголошує Михайло Чаплига. - Імперії живуть, поки розширюються. Динамічно. Тоді весь фокус уваги на периферії, а центрі режими можуть робити все, що хочуть. Якщо периферія захлинається у просуванні – починаються відцентрові рухи всередині імперій, а також політичні бродіння. Оскільки фокус уваги переноситься на внутрішні проблеми. Щоб дати відповідь на внутрішні проблеми, що наростають як снігова куля (внаслідок потужних санкцій і зовнішньої західної ізоляції), потрібно хоча б заморозити проблеми на периферії. Інакше внутрішні хитання можуть призвести до палацового перевороту.

Історія світових імперій, їхнього розквіту та падінь вчить саме цьому, зазначає експерт.

"Отже, – робить висновок він, – Росія дійсно буде все інтенсивніше шукати можливості для переговорів і нові канали комунікацій. І тут я згоден з Михайлом Подоляком. А ось чи вдасться їй це – ми побачимо в найближчому майбутньому".
Читайте також на порталі "Коментарі" – коли Україна вступить до ЄС: що на це впливає, чи можна говорити про терміни.