Чому Путін змінив позицію та відмовляється від свого ультиматуму щодо переговорів з Україною

Після українського наступу та боїв у Курській області Путін відмовився від переговорів з Україною.

Володимир Путін у червні поставив Україні ультиматум щодо початку переговорів. Російський диктатор заявив, що Україна має віддати Росії чотири області та відмовитись від НАТО. Однак після боїв у Курській області очільник Кремля змінив позицію та заявив про повну відмову від переговорів з Україною. Старший аналітик фонду "Повернись живим" Микола Бєлєсков пояснює, чому Путін змінив свою риторику.

Микола Бєлєсков під час розмови з Максом Щербиною на Youtube-каналі "Телебачення Торонто" розповів, що Путін відмовляється від свого ультиматуму про готовність до переговорів з замороження війни на лінії бойових дій, адже Курська область РФ опинилась під контролем України.

"Якщо Росія велика держава, то вона не повинна втрачати свої території. Якщо вона втрачає свої території, то це вже не велика держава. Звичайно, як мінімум на рівні риторики, на рівні сприйняття, після того, що ми маємо певний контроль над російськими територіями, російському керівництву буде важко говорити: "Давайте заморожувати лінію фронту"", - розповів Бєлєсков.

За словами Бєлєскова, українська військова операція змусить росіян перекинути щонайменше співмірну кількість своїх військ на територію Курщину, щоб зупинити просування України. Однак, якщо Путін хоче повернути Курську область під свій контроль, то Росія має залучити у 3-4 рази більші сили, ніж Україна.

Аналітик також вказує, що Україна, ймовірно виконала своє первинне завдання в Курській області і не буде здійснювати наступ на Курську АЕС.

"Я думаю, у нас стояло завдання створити певне вклинення. Вклинення, яке б вартувало увагу всього світу. В ідеалі, звичайно, для посилення позицій контроль над Курською АЕС і торг на ЗАЕС був би доцільним. Але мені здається наші сили оборони зробили максимум – створили серйозне вклинення, але не такого масштабу, який би зачіпав Курську АЕС", - вважає Бєлєсков.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, чому Путін говорить про неможливість переговорів з Україною через бої в Курській області.

Також "Коментарі" писали про те, чи піде Путін на переговори щодо обміну територіями між Україною та Росією.