Чому основний удар ЗСУ ще попереду – звідки цього літа доведеться піти росіянам

Те, що ми бачимо на фронті сьогодні – це лише початок великої операції ЗСУ

Російська пропаганда намагається нав'язати думку, що контрнаступ ЗСУ виявився невдалим. Російський президент Путін взагалі заявив про величезні втрати української армії, як у живій силі, так і техніці. Але українська влада просить співвітчизників вірити у ЗСУ і зберігає інтригу, обіцяючи, що найгірше окупантів ще чекає попереду. Чи справді основний удар ЗСУ ще належить зробити? Що чекає на росіян цього літа? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Росіяни мають гідну армію, але немає внутрішньої переконаності в тому, за що вони воюють і навіщо вони там. Українці психологічно перевершують їх

Естонський експерт з безпеки Райнер Сакс в інтерв'ю ERR заявив, що збільшення активності ЗСУ на південному фронті ще не є справжнім наступом.

Аналітик прогнозує, що наступний тиждень може показати, чи почне Україна досягати вагомого успіху.

Сакс зазначає, що поки що наступальні операції ЗСУ не створюють великої проблеми для окупантів. Вони, як і раніше, діють організовано і справляються з тиском з боку України. Правда є один нюанс – Генштаб ЗСУ ще не дав команду атакувати основним резервам, вони все ще чекають на команду.

"Протягом наступного тижня побачимо, чи почне Україна розвивати успіх. Ми не знаємо, чи є це реальним ударом або обманним маневром, щоб ввести Росію в оману і змусити її зосередити сили на південному фланзі", - заявив експерт.

За оцінкою Сакса, на півдні Україна має перевагу в тому, що російські війська стоять спиною до Азовського моря та перебувають у межах досяжності вогню української артилерії. На його думку, це найзручніше місце для дезорганізації діяльності російських військ та знищення їх сил.

Росіянам доведеться йти і з Соледара, і з Бахмуту

Військовий експерт Роман Світан в ефірі "24 каналу" заявив, що росіянам доведеться залишати свої позиції цього літа не лише на Бахмутському напрямку. Існує велика ймовірність, що над Соледаром знову буде піднятий український прапор. Українські військові мають вийти на граничні висоти перед Бахмуткою, що дозволить взяти Бахмут Донецької області до оперативного оточення.

"Цей котел зараз формує Олександр Сирський, який виконує бойові завдання. З військової точки зору це логічний та виправданий розвиток подій, коли війська виходять з потенційного котла, залишати їх там ніхто не буде. І це лише перший етап відходу. Реальна картина там гірша", – зазначив Роман Світан.

За його словами, зараз Сили оборони просуваються флангами Соледарсько-Бахмутського угруповання. При цьому українські військові йдуть не лише в оточенні Бахмута та з-під міста, а від Бахмута – у напрямку Горлівки, на Курдюмівку, вздовж водоводу. Це, на думку експерта, призведе до замикання кільця довкола Попасної, після чого зʼявиться можливість відрізати увесь Соледарсько-Бахмутський виступ.

"Росіян цього літа чекає не тільки вихід із Бахмута, а й вихід із Соледара, і, думаю, вихід аж на Попасну всього цього угруповання Соледарсько-Бахмутського", - висловився експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що важливо зрозуміти про контрнаступ ЗСУ – як Україні реагувати на мирні плани.