Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Кремль запевняє, що воює в Україні з НАТО – як це пов'язано із затягуванням війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кремль запевняє, що воює в Україні з НАТО – як це пов'язано із затягуванням війни

Путін та його пропагандисти самі загнали себе у таку ситуацію, коли відступити, згорнути т.зв. «спецоперацію» вже не можуть

24 квітня 2023, 18:27 comments1452
Поділіться публікацією:

Російська пропаганда все частіше намагається навіяти звичайним росіянам, що на території України триває війна РФ із НАТО. Президент України Володимир Зеленський вважає, що російське керівництво заявляє, що воює на нашій території з НАТО, бо Кремлю соромно визнати відсутність успіхів на полі бою. Чи згодні з такою оцінкою? Навіщо Кремль насаджує росіянам думку саме щодо війни з НАТО? Чому йде на подальше загострення конфлікту, розуміючи, схоже, всі фатальні наслідки самої РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Кремль запевняє, що воює в Україні з НАТО – як це пов'язано із затягуванням війни

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Ми й надалі чутимемо від країни-агресора про війну між російською армією та всім блоком НАТО

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Я згодна з тим, як пояснює ці російські наративи Володимир Зеленський. Немає сумнівів, що пропаганда країни-агресора й надалі розповідатиме, ніби РФ воює з НАТО. Інакше доведеться визнати, що вони програли тій самій Україні, якою, за їхніми прогнозами, мало не стати протягом перших трьох днів після вторгнення. А визнати цього росіяни не можуть. Їм це дуже важко. Показовий приклад – коли їхні військові днями упустили бомби на Бєлгород, то миттєво визнали, що це були саме вони. Інакше довелося б визнати, що Україна вже атакує РФ, яка нічого з цим не може вдіяти".

Отже, прогнозує експерт, ми й надалі почуємо з країни-агресора про війну між російською армією та всім блоком НАТО, про те, що Україна була переможена нехай не за лічені дні, але точно за лічені місяці. І так далі...

"А на загострення конфлікту Кремль йде, бо іншого виходу в нього просто немає, – пояснює Тетяна Попова. – Він та його пропагандисти самі загнали себе у таку ситуацію, коли відступити, згорнути т.зв. "спецоперацію" (по суті — війну), навіть розуміючи, що чим далі, тим гірше буде для РФ, вже не можуть. При тому, що були вже втеча з півночі України (яку намагалися видати за "жест доброї волі"), втеча з Харківської області (яку навіть не намагалися якось пояснити). Відхід з Херсона, через півтора місяці після внесення цього регіону до Конституції країни-агресора як частини РФ, видали за перегрупування військ. Хоч справжні причини всі розуміли. Роспропаганді все складніше пояснювати те, що відбувається. Звідси – меседжі про нібито війну з НАТО, паралельно з якими спливають протилежні – про те, що українська армія, виявляється, є однією з найсильніших у Європі".

Путін хоче просто "пересидіти" інших президентів

Політичний експерт Олександр Антонюк зазначає, що спочатку Кремль справді планував так звану "спецоперацію", в ході якої сподівався бліцкригом захопити Україну за лічені дні.

"РФ точно не готувалася до затяжної війни. Це очевидно, – вважає експерт. – Оскільки бліцкриг провалився, почали просувати версію про те, що воюють не з Україною, а з усім блоком НАТО просто на території України. Спершу це стало версією Генштабу збройних сил РФ, потім і офіційною версією Кремля. Адже пояснювати, що їм "навалювали" ті, кого вони збиралися перемогти за три-чотири дні, "рве шаблони". А оскільки РФ принаймні на рівні сьогоднішньої влади не націлена на те, щоб припиняти війну і визнавати свою провину, вона планує затягувати військові дії".

Розрахунок, на думку Олександра Антонюка, на те, що вдасться значно послабити економіку Європи. А також – дотерпіти до серії виборів, включаючи вибори в США (у листопаді 2024 року).

"Тобто Путін хоче просто "пересидіти" інших президентів. І в міру приходу до влади на Заході тих чи інших маргінальних, нейтральних чи проросійських сил змінювати їхню риторику, – пояснює експерт. – Послаблюючи можливість забезпечувати Україну всім, необхідним для перемоги над агресором. Чого, сподіваємось, Кремлю не вдасться. Не пересидить. Не дочекається".

Російська пропаганда вже давно дістала радянські методички і почала малювати в очах обивателя сюжет про протистояння "Матінки Росії" та ворожого Заходу

Будь-якій розсудливій людині очевидно, що НАТО не воює з Росією, незважаючи на військову, гуманітарну та фінансову допомогу, яка надається Україні. Так вважає професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна.

"Радянський Союз не вважався стороною конфлікту в Афганській війні 1978-1989 рр., незважаючи на присутність там радянських військ, – нагадує вона. – Так само як і США не вважалися стороною конфлікту у В'єтнамській війні, незважаючи на пряму участь у ній американських збройних сил".

Проте, продовжує політолог, у разі російсько-української війни міжнародні засади та історичні аналогії незручні для Кремля, адже тоді незрозуміло як відповідати на запитання про ганебно провалену т.зв. "СВО" та "Києв за три дні".

"Російська пропаганда вже давно дістала радянські методички і почала малювати в очах обивателя сюжет про протистояння "Матінки Росії" та ворожого Заходу. Благо нічого нового вигадувати не треба, все давно написано за часів Холодної війни, а заголовки до сюжетів можна підглянути в архівах газети "Правда". І цей сюжет дуже добре зайшов до думок Homo soveticus, який у РФ усі ці роки не викорінювався, як у нас, а культивувався. Технологія перевірена та робоча. І в ній є невеликий плюс і для нас, – вважає Ганна Малкіна. – Адже таким потужним ворогом, як НАТО, Кремль запросто зможе виправдати свою повну поразку і навіть зберегти себе як режим. Останнє плюсом вже, звичайно, не є, оскільки означає збереження загрози та майбутньої агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ накриє вибух насильства: коли і чому це станеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kira

24 квітня 2023, 22:11

Открытый поиск сeкc партнеров в вашем городе и по интересам, все анонимно и пока что беcплатно. Реально крутая штука, пользуйся ---- https://urlis.net/club

Ігор

24 квітня 2023, 17:59

Якби для російського карлика був ворогом український Карлуша, рішення було б знайдено. Багато дивних моментів: 1. Можна було б опублікувати докази, що саме Орки Президента злили Вагнеровців у Білорусі; 2. Надати докази договірняка, коли з Криму вільно зайшли і окупували Херсон та Енергодар; 3. Пояснити чому не обстрілюють "центри прийняття рішень"; 4. На чиє замовлення ліквідували зернових спекулянтів Вадатуцких; 4. Чому раптом пішли з півночі і залишили картинку для відосиків Зе, а він вже ввечері їх демонстрував світу; 5. Чому найбільше страждають саме проросійськи регіони, а ні так звані Бендерівськи через які йде вся логістика і контрабанда 6. Чому найбільш впливові і корумповані організми з обох сторін - юдеї? Багато питань, які наводять, що один Недопалок здав територію України іншому Недопалку для глобального протистояння та і для відвернення Шахідів від Ізраелю.


Новини