Чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки

Захід поступово прощається з своїми страхами

Видання "Financial Times" опублікувало матеріал про те, що головний козир Путіна втрачає свою силу. Мова про ядерні погрози, якими диктатор періодично тисне на Захід, змушуючи ослабити підтримку України. А, виходячи з того, що все більше партнерів України дають згоду на удари по території РФ і Україна продовжує працювати в цьому напрямку, то чи дійсно Захід перестає зважати на ядерні страшилки Кремля? Чи справді союзники починають розуміти, що "червоні лінії" у цій війні потрібно змінювати? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Зараз у Заходу є страх поразки України у війні і це десь нам на руку

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан акцентував увагу на трьох моментах.

На думку Вадима Трюхана, перша теза полягає в тому, що Путін не відмовився від ядерного шантажу.

"Навпаки, останні заяви, в тому числі і представників Білорусії, про те, що вони там навчання провели, про те, що вони там Кузькину мать… свідчать, що й надалі ця тема буде просуватися. Але проблема в іншому – його (Володимира Путіна – ред.) ядерний шантаж показує його ж слабкість. Це фактично останній аргумент, причому аргумент самогубці. Всі ж розуміють, що перемогти в ядерній війні не можна. І от, розуміючи його слабкість, змінюється позиція наших західних партнерів", – зазначив експерт.

Він зауважив, що друга теза полягає в тому, що на Заході нікуди не зник страх, який стосується загрози переростання російсько-української війни у Третю світову чи навіть у Третю світову з застосуванням ядерної зброї.

"Але цей страх балансується зі страхом отримати непрогнозовану путінську Росію на власних кордонах. Звичайно, що найбільш уражененими себе відчувають ті ж самі естонці, інші країни Балтії, поляки, фіни, норвежці, шведи, тобто ті країни, які поруч з Росією. Членство Швеції і Фінляндії в НАТО нікуди не усунуло загрозу путінської Росії. І чим далі, тим більше держав на Заході розуміють, що страх гіпотетичної поразки України виходить на перший план і він затьмарює страх від ядерної ескалації. Тому й приймаються ці рішення про надання більш технологічних видів зброї Україні, про дозволи бити по території Росії, принаймні частково", – зазначив Вадим Трюхан.

В цьому ж ракурсі, зауважує екс-дипломат, заяви, які зробили поляки і ще декілька країн про те, що вони взагалі ніколи не забороняли бити по території Росії.

Експерт вважає, що в подальшому розвиток ситуації може протікати у декількох варіантах. І вони пов'язані, в першу чергу, з виборами в США.

"Якщо залишиться в Білому домі, і це третя теза, Джо Байден, скоріше за все, політика цієї країни й далі буде дрейфувати в напрямку до більш технологічної підтримки України, але дозовано. А, якщо, в Білому домі опиниться Дональд Трамп чи, якщо його гіпотетично не висунуть 15 липня кандидатом в президенти, а хтось інший, то там можуть бути варіанти. І варіант, що Україна може бути позбавлена допомоги не є безальтернативним. Може бути навпаки, коли Трамп чи умовно інший представник Республіканської партії, грюкне по столу і вирішить, що настав час стерти з політичної мапи Росію, тоді Україна може отримати навіть "Томагавки". Це теж може бути", – зазначив Вадим Трюхан.

При цьому він закликав не забувати, що європейці багато в чому орієнтуються на те, що відбувається в США. З одного боку вони консолідуються, надають більше допомоги, намагаючись компенсувати втрати від затягування допомоги з боку США. З іншого боку, якщо США ще більше включаться, то вони ще більше всебічної допомоги будуть надавати Києву.

"Так що наступний рік для нас може бути визначальним. Є обґрунтовані підстави вважати, що нам вдасться утримати фронт у цьому році і поступово за зиму підготуватися до рішучих дій у наступному. І успішність наступного року буде залежати від того, кого оберуть президентом в США, як динамічно буде розвиватися питання надання нам зброї і як буде розвиватися власний ВПК. Адже він теж не стоїть на місці: дрони ракети бронетехніка… Все те, що ми можемо виготовляти на своїх потужностях. Так що страх ядерної війни перестав бути домінуючим. Зараз є страх поразки України у війні і це десь нам на руку, тому що цей страх штовхає Захід до більш рішучих дій", – підсумував експерт.

Захід побачив несерйозність ядерного шантажу Росії

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок, коментуючи ситуацію зазначив, що досить складно залізти в голови європейським і американським політикам і чим власне обґрунтоване рішення дозволити бити їх зброєю по території Росії, проте, зауважив експерт, можна зробити деякі припущення.

"По-перше, дійсно впродовж попереднього періоду Захід боявся ядерних погроз Путіна і риторика, яка була системною з Кремля, що вони можуть використати цю зброю і бити навіть і по Берліну, і по Лондону, вона лякала і політиків, і їх виборців у країнах Європи, і в Америці в тому числі. Тому я не виключаю і, навіть переконаний в тому, що вони не дозволяли саме через це. Необхідна була демонстрація для Заходу якихось певних дій, які б їх переконали в зворотньому. Тобто, за умови, наприклад, знищення якихось там об'єктів на території Росії, Москва у відповідь не використає ядерну зброю. Яскравим тому свідченням стало знищення загоризонтних радіолокаційних станцій в Росії. Загоризонтна радіолокаційна станція (ЗГ РЛС; англ. Over-the-horizon radar, OTHR) дуже глибоко в Росії. На відстані 1800 км остання станція Воронеж-М була знищена в Орську. Це ніяк не змінило позицію Кремля", – зауважив Валерій Клочок.

Він додав, що росіяни багато чого говорили, що Україна вдарила дуже глибоко і що Москва може використати ядерну зброю. Вони навіть почали навчання з використанням тактичної ядерної зброї. Загрозлива риторика Кремля продовжилася. Вона є й нині, але вона не несе безпосередньої загрози Заходу. Все тому, наголошує Валерій Клочок, що Захід зрозумів, що Росія блефує.

"Чому вона блефує? Причини наступні – недосконалий ядерний арсенал РФ. Він не обслужений. Він застарілий. Друге: знищені РЛС зменшують спроможності виявлення на ранніх етапах ядерної зброї, або якихось цілей, які можуть запускати наші союзники з Північноатлантичного Альянсу. Тобто є низка питань. Але, як на мене, позиція України і, в тому числі треба додати її знищення нафтопереробних заводів на території Росії, в великій мірі переконала наших західних партнерів у тому, що можна бити по території Росії, це не смертельно. Принаймні для них, так точно. І Росія не буде використовувати ядерну зброю по території країн НАТО. Це вже очевидно", – прокоментував співбесідник "Коментарі".

Валерій Клочок зазначає, друга версія, яка сьогодні не надто публічна, але про яку говорять принаймні закулісно, це зміна позиції самого Кремля.

"Коли з якихось джерел, так поки що ми не можемо сказати верифікованих чи ні, стало відомо і зрозуміло, що Кремль ніколи не буде використовувати цю зброю, особливо після чергових так званих виборів Путіна. І це суттєво змінило позицію Заходу. Тому ми зараз і бачимо заяви, які демонструють, що ми можемо використовувати їхню зброю по території Росії", – зазначив експерт.

Валерій Клочок наголошує, якщо зараз ми дійсно побачимо готовність країн Заходу передавати Україні більше зброї для використання по території Росії, то можна припустити, що ситуація і сценарій щодо припинення війни Росії проти України буде суттєво відкоригуваний на користь України.

"Справа в тому, що риторика останніх днів, яка стосується саме відносин Заходу з Китаєм мені особисто засвідчує, що Захід, все ж таки, сформував свою переговорну позицію у війні Росії проти України на більш сильних умовах. Нещодавній візит Сі Цзіньпіна до Європи ймовірніше за все дав підґрунтя для наших союзників в Європейському Союзі та США, в тому числі, за можливе тиснути на партнерство Росії та Китаю за допомогою саме конвенційного протистояння. І, демонструючи успішність, в такий спосіб покажуть Китаю, що не може він вирішувати свої інтереси на полі бою в Україні, підтримуючи Росію постачанням товарів подвійного призначення, мікроелектронікою, яку росіяни використовують для виготовлення зброї, для продовження війни в Україні. Це якраз таки суттєвий момент протистояння", – зазначив експерт.

На думку Валерія Клочка, невдовзі ми побачимо масоване збиття повітряних цілей на території Росії, знищення складів боєкомплектів, знищення особового складу росіян у Бєлгородскій та Курській областях, тих угруповань, які готуються до наступу на Харківщину та Сумщину.

"Це серйозно збавить пил Китаю у його зухвалій, агресивній позиції щодо Заходу. Остання відмова Пекіна від участю в саміті миру засвідчила, що Китай, все ж таки, вирішив зберегти всі свої позиції у відносинах з Росією. Він хотів в односторонньому порядку скасувати санкції, але останнім часом зникають всі ці його вимоги. Тому розцінюю рішення Заходу бити по Росії саме з огляду на ці моменти. Перше – це несерйозність ядерного шантажу Росії, тому що це блеф. І друге – тиск на Китай. Я думаю, що ми побачимо результати найближчим часом", – підсумував Валерій Клочок.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи справді Пекін посилює тиск на Москву: що почало відбуватися між двома країнами.