Чого чекати на фронті протягом найближчих місяців: коли закриється "вікно можливостей"

Незважаючи на посилення тиску з боку супротивника, у ворога немає можливості досягти оперативно-стратегічного успіху

Командуючий Нацгвардією Олександр Півненко заявив, що в найближчі місяць-півтора армія РФ втратить можливість вести активні штурми і перейде до оборони. Водночас, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов уточнив, що у РФ суттєві проблеми щодо набору "гарматного м'яса", це вплине на ситуацію на фронті. Враховуючи ті повідомлення, які є в інформаційному полі, чи справді російський наступ може захлинутися? Чого чекати на фронті у найближчі місяці? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Противник накопичив ресурси для ривка

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков заявив, що варто звернутися до тих даних, які озвучив головком ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю The Guardian.

"Зокрема, Сирський чітко заявив про плани противника щодо збільшення мобілізаційного ресурсу на театрі військових дій – з 520 тисяч до 690 тисяч до кінця року. У зв'язку з тим, що дані головкому, який керує Силами оборони України, є пристойними, то орієнтуватимемося на те, що говорить генерал Сирський. Другий момент – противник, згідно з його ж формулюванням та планами, які він відпрацював на розширеній колегії Міноборони РФ 17 грудня 2023 року, назвав 2024 рік заключною фазою "СВО". Тобто зараз йде в рамках стратегічного плану заключна фаза. А в рамках оперативного плану – третій етап", – наголосив Олег Старіков.

Він уточнив, що першим етапом заключної фази була класична повітряна операція, що проводилася в першому кварталі цього року, коли завдавалися удари по системах ППО, об'єктах життєзабезпечення, аеродромах тощо.

Другий етап розпочався 10 травня 2024 року. Тоді угруповання "Північ" вторглося на територію Харківської області, створивши два плацдарми.

Третій етап відбувається зараз шляхом посилення тиску по всій лінії бойового зіткнення.

"І за логікою військового планування має бути четвертий етап, як фінал літньої військової кампанії. Цей етап має настати в середині серпня – на початку вересня", – вважає співрозмовник порталу "Коментарі".

Олег Старіков прогнозує, що цей етап буде у вигляді ескалаційної складової із посиленням тиску по всій лінії бойового зіткнення.

"Логічним у читачів може бути питання: чи зможе противник пробити нашу оборону і вийти на оперативний простір? Одразу можу сказати, що це ворогові не вдасться. Тому що росіяни мають ресурс лише на оперативне просування, тобто максимум до 50 км. У противника немає можливості досягти оперативно-стратегічного успіху. Може йтися лише про оперативно-тактичний. І, якщо росіянам це вдасться, це буде вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей", – зазначив Олег Старіков.

Щодо питання, чи будуть ще удари по лінії бойового зіткнення, то Олег Старіков попереджає, що це може бути. Наносити вони їх можуть по північному і південному напрямках.

Підсумовуючи експерт наголосив, що противник нагромадив ресурси, у тому числі й оперативно-стратегічні резерви на рівні до 100 тисяч по всій лінії фронту.

"Він може задіяти їх, якщо штурмовим підрозділам вдасться пробити першу лінію оборони. Якщо говорити про можливі ділянки їхнього залучення, то це південь, північ і, зокрема, Покровський напрямок. Ресурси, техніка у супротивника є і співвідношення з нашою технікою 1 до 3 говорить саме за себе. Противник має всі ресурси для заключного четверного етапу літньої військової кампанії з окупації тих областей, які росіяни внесли до своєї Конституції, як об'єкти РФ. А далі росіяни підуть на переговори. Тобто фактично залишилося 1,5-2 місяці, до середини жовтня. Після цього "вікно можливостей" буде закрите як для нас, так і для противника", – підсумував експерт.

У найближчі півроку на полі бою мають відбутися зміни

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова так прокоментувала ситуацію:

"Справді, ніхто не може наступати вічно, тому що закінчується бойова техніка, вона стає нижче якістю або давнішою по типах. Усі вже бачили відео російських танків Т-54 у Підмосков'ї. Водночас закінчується вмотивований склад. Тому що наймотивованіший і найпідготовленіший склад був вибитий у штурмових діях ще на початку 2022 року. Після цього були контрактники, які вирушали на війну за гроші, згодом мобілізовані, потім була повзуча мобілізація. І тепер уже Кремль почав робити ставку на контрактників, яким все більше підвищує виплати. Природно, що росіяни неспроможні вічно вести повзучі, наступальні дії. Це видно по відео з Вовчанська та за заявами самих росіян з Донецького та Південного напрямів. Тому поступово вони зупинятимуться і тоді ініціативи перейде до рук ЗСУ".

За словами Тетяни Попової, як наші війська скористаються ініціативою, що з'явилася на фронті – важко зараз прогнозувати. Адже в українців уже були завищені надії на контрнаступ ЗСУ у 2023 році, хоча там не було авіакомпоненти, яка мала бути за таких операцій.

"Сподіватимемося, що цього року вона вже, звичайно, буде і результат буде набагато кращим. Тому, я думаю, що і Півненко, і Юсов вони мають рацію. Що стосується очікуваних подій найближчого місяця, то сподіватимемося, що якесь авіаугруповання нашими союзниками буде зібрано, відтреновано з нашими пілотами і передано нам. Якщо це станеться, то тоді, звісно, треба чекати на прорив на фронті", – зазначила Тетяна Попова.

Крім дій безпосередньо на полі бою експерт вважає, що потрібно чекати на те, що будуть надалі атакувані військові аеродроми, нафтопереробні та військові заводи РФ. Буде голосно на російському прикордонні, а також на території тимчасово окупованого Криму та частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

"Сподіватимемося, що після виборів у США нам дозволять використовувати західну зброю на більшу глибину на території Росії і також сподіватимемося, що нам передадуть більш серйозні види озброєнь. Не дарма сьогодні у російських telegram-каналах розповсюджують інформацію про те, що росіяни збираються пересувати військові заводи за Урал. Якщо вони готові йти на такий крок, це означає, що якась зброя у великій кількості, що досягає уральських гір, має з'явитися. Мова, звичайно ж, про далекобійні ракети. Але поки що складно сказати – це можуть бути західні або наші ракети. Багато невідомого через те, що є військова таємниця, яка, природно, не може бути розголошена. Але, за моїми відчуттями після розмов з тим же генералом Ходжесом та з військовими експертами – зміни на полі бою протягом найближчих півроку мають відбутися", – підсумувала експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україні знову забороняють бити по РФ: чому так, що чекає на Захід.