Чи зможуть F-16 вплинути на війну в Україні: яка перевага буде над російськими літаками

Українські пілоти, які не мають бойового досвіду на F-16, можуть уникати участі в повітряних боях

Президент України Володимир Зеленський фактично підтвердив, що перші винищувачі F-16 вже прибули до нашої країни. 4 серпня українці побачили перші офіційні кадри їхнього польоту. Чи зможуть F-16 вплинути на війну в Україні? Що можна сказати про перевагу F-16 над російськими літаками? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях проаналізувавши думки експертів.

Літаки прагнутимуть перехоплювати російські ракети та безпілотники

Експерт Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні Федеріко Борсарі в інтерв’ю "Голосу Америки" зазначив, що F-16 зможуть вплинути на певну динаміку війни.

Експерт назвав три основні завдання, які літаки, найімовірніше, виконуватимуть.

"Вони прагнутимуть перехоплювати російські ракети та безпілотники, які безперестанку бомбардують Україну; пригнічувати ворожі системи ППО; і завдавати ударів по позиціях російських військ і складах боєприпасів ракетами класу "повітря-земля", - зазначив Федеріко Борсарі.

Очікування від літаків доволі потужне

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський в інтерв'ю "Radio NV" заявив, що з появою літаків F-16 Україні стане значно легше працювати в небі.

"Моє очікування від літаків доволі потужне, оскільки це посилення повітряних сил. І за рахунок того озброєння, яке вони експлуатують – нашим пілотам буде легше працювати на цій техніці, ніж на старій радянській, яка була оснащена західною зброєю. А тут ми кажемо про готовий комплекс, який здатен виконувати велику низку задач із додатковими видами озброєння, яке передбачалося для цих літаків. Давайте дочекаємося застосування і побачимо на власні очі, як вони гарно працюють", – сказав Храпчинський.

Експерт також розповів про озброєння для F-16, яке, на його думку, дуже допомогло б Україні у війні проти російських загарбників.

"Щодо озброєння – хотілося б побачити в пакеті допомоги ракети, які працювали б на відстань до 1000 км – це JASSM. Оскільки ми потребуємо підсилення можливостей глибоко на території ворога. Велика пошана нашим Силам оборони, які працюють з БПЛА по території ворога. Але погодьтесь, 400 кг бойового навантаження в ракеті значно краще, ніж до 100 кг, які можуть нести БПЛА", – пояснив Храпчинський.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що важливо розуміти про появу винищувачів F-16: чи буде новий поворот у війні.