Чи зможе Захід зупинити війну в Україні: незручні питання, на які немає відповідей

Перед тим, як «морозити» війну в Україні, Захід має визначити довгострокову стратегію підтримки, в іншому випадку РФ не зупиниться

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що готовий говорити з російською стороною у рамках мирного переговорного процесу. Як відзначила політолог Олеся Яхно, поговорити-то, звісно, можна, але не зрозуміло у чому полягає переговорна позиція Заходу.

"Припинення війни хочуть усі, окрім Росії. І це, ніби, розуміють на Заході. Як і визнають те, що війна, гібридна, ведеться і проти нього самого. Однак досягти миру неможливо без чіткої стратегії та бачення довгострокових цілей", - відзначила експерт.

За її словами, заморозку війни можна обговорювати, але за умови, якщо вона вписується в поетапний план руху до сталого та справедливого миру. Інакше - війна в якійсь перспективі точно вийде на новий рівень, додала політолог.

Якщо узагальнити, то залишається два великих питання, по яким потрібна визначеність Заходу. По-перше, каже Яхно, треба, щоб Захід чесно відповів, чи готовий надати Україні більше оборонних можливостей (зброя, зняття обмежень на застосування, долучення Заходу на рівні оборонних дій, зокрема систем ППО). По-друге, чи готові партнери бачити Україну частиною Заходу навіть за наявної окупації Росією частини наших територій.

"Відсутність визначеності по цим двом, базовим позиціям, буде спонукати Кремль і далі посилювати агресивні та гібридні дії як проти України, так і проти Заходу. Росія уже тестує рубежі НАТО (Польщу, Румунію, країни Балтії) на предмет реакції Альянсу", - додала політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Зеленський переживає, що Захід може суттєво знизити військову допомогу країні, тому хоче завершити війну якомога швидше.