Чи має РФ стосунок до збиття F-16 в Україні: з’явилася відповідь

Україна втратила перший F-16 та пілота, який, ймовірно, ціною власного життя врятував сотні людей

Під час масованої атаки російських військ 26 серпня сталася катастрофа літака F-16. Загинув пілот Олексій Месь, який мав позивний Moonfis. Перед загибеллю він встиг збити три російські крилаті ракети та один ударний безпілотник.

Полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор та військовий експерт Роман Світан в ефірі 24 Каналу зауважив, що причин втрати літака та пілота може бути багато. Він підкреслив, що пілот не має права на помилку, особливо на надзвичайно низьких висотах і високих швидкостях під час виконання бойових завдань, пов'язаних із перехопленням ракет та дронів "Шахед".

"Ми втратили льотчика. Світла пам'ять. Але він встиг знищити як мінімум три ракети й один "Шахед", врятувавши, можливо, сотні життів", — сказав Світан.

Військовий експерт також наголосив, що російська пропаганда може використати цю катастрофу у своїх цілях, проте росіяни не мають прямого відношення до цієї події. Їхня роль опосередкована, адже пілот виконував бойове завдання з прикриття цивільних і військових об'єктів у глибині української території, знищуючи російські далекобійні засоби ураження.

Світан також підкреслив, що втрата пілотів є дуже болючою для України, оскільки кожен льотчик — "на вагу золота", як і життя кожного українця. "Борт — це вже другорядна проблема", — додав він.

Повітряні сили ЗСУ згодом оголосять результати розслідування причин катастрофи, якщо буде прийнято відповідне рішення. Однак, за словами Світана, не варто поширювати цю інформацію публічно.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за інформацією нардепа Безуглої F-16 був збитий української ППО.