Чи готовий Захід і далі надавати зброю для України: тривожний матеріал The Times

Склади партнерів Києва порожні, стверджують аналітики The Times

Позаду вже два з половиною роки повномасштабної війни РФ проти України в якій саме Захід взяв на себе роль головного партнера Києва в поставках зброї та боєприпасів. Тож наразі у країн Заходу майже нічого не залишилося на складах, що можна було б передати Києву. Про це на нещодавньому з’їзді правлячої партії заявив державний секретар з питань збройних сил Міністерства оборони Великої Британії Люк Поллард, слова якого наводить The Times.

"Я думаю, що більшість західних країн подарували більшість наявних у них ресурсів для розгортання... тому ми бачимо, як формуються більші торгові відносини. Нам потрібно не тільки поповнити наші запаси, нам потрібні надійні постачання, щоб відправити до України для продовження боротьби", – заявив він, коментуючи необхідність збільшення виробництва нової зброї.

Видання зазначає, що джерела в українському оборонному відомстві раніше теж висловлювали свої побоювання, що у Великої Британії "нічого не залишиться", щоб передати.

Поллард зауважив, що постачати Україні якомога більше зброї було "абсолютно правильно". Проте британські партнери через це вичерпали власні запаси".

Міністр оборони Джон Гілі припустив, що в України також закінчуються війська, які можна відправити на захід для навчання.

У звіті Державного контрольно-ревізійного управління цього місяця було зазначено, що британські військові запаси були настільки схудлими, що уряд був змушений скоротити пожертвування Україні в середині минулого року. Міністерство оборони "різко скоротило" передачу військової техніки Києву в середині 2023 року після того, як дійшло висновку, що подальша передача летальної допомоги створить "неприйнятні ризики для військової готовності Великої Британії". Загальна вартість матеріальних засобів, відправлених в Україну з британських запасів, становила 171,5 млн фунтів стерлінгів у період з 2021 по 2024 рік. Однак у цей період відбулося різке скорочення: з 130 млн фунтів стерлінгів у 2022-23 роках до лише 15,9 млн фунтів стерлінгів у 2023-24 роках.

Читайте також на порталі "Коментарі" - на Заході розповіли, як Зеленський придумав покласти край війні, не складаючи зброї.