Чи готові росіяни закінчити війну проти України: результати опитування

Більшість росіян готові розглянути питання про завершення війни, але без повернення окупованих територій

Більшість росіян продовжує наполегливо підтримувати війну, яку Росія веде проти України. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать результати опитування Левада-Центру.

Соціологи у квітні провели всеросійське опитування, повторивши експеримент піврічної давності. За допомогою генератора випадкових чисел респонденти були поділені на дві рівні групи, кожній з яких ставилося питання в одному з двох формулювань.

Експеримент показав, що більшість опитаних (71%) підтримали б рішення Володимира Путіна, якби "цього тижня" він вирішив припинити війну (у жовтні 2023 – 70%). Однак, якби Путін вирішив припинити конфлікт за умови повернення окупованих територій, то в цьому випадку його рішення підтримали б менш як третину росіян (30%, у жовтні 2023 – 34%).

За півтора року практично не змінилися уявлення росіян про те, наскільки поширені їхні погляди на "спецоперацію" серед населення в цілому. Так, більше половини опитаних (57%, у серпні 2022 – 54%) вважають, що більшість дотримується тих самих поглядів на війну, що й вони. Чверть респондентів вважають, що їхні погляди поділяють половина росіян, і лише 5% впевнені, більшість інших жителів РФ дотримуються протилежних поглядів.

"Звертає на себе увагу наступна невідповідність у поглядах - хоча ідею продовження військових дій підтримує менша частина росіян, три чверті з них вважають, що більшість населення дотримується тієї ж думки (що не відповідає результатам опитування). Серед респондентів, які не підтримують дії ЗС РФ, до третини (35%) також вважають, що більшість населення країни думає так само (що не відповідає отриманим результатам)", - йдеться у дослідженні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у чому Путін переконав росіян: чому ті почали ще активніше підтримувати війну.