Чи є вже ознаки того, що скоро F-16 будуть в Україні: чому нервує РФ

Росія панічно продовжує бити по Старокостянтинову Хмельницької області

Україна розпочинає літо в сподіваннях, що партнери стримають слово і якомога швидше передадуть обіцяні раніше винищувачі F-16. Чи є вже ознаки того, що F-16 скоро будуть в Україні? Як РФ дізнається про прибуття F-16 в Україну? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Є деякі пасивні ознаки, що F-16 мають з'явитися в Україні

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник в інтерв’ю "24 Каналу" констатував, що загалом настрої дозволити бити по території Росії західною зброєю в США починають наростати. Це добрий знак.

Також Черник вважає, що є деякі пасивні ознаки, що F-16 мають з'явитися в Україні.

"Я вбачаю їх в тому, що шведи оголосили про величезний пакет допомоги, де з'явилися два унікальні класи зброї: Saab 340 – станція радіотехнічної розвідки (турбогвинтовий літак) та ракети Rb 99. Крім цього, F-16 можуть брати на борт ракету AGM-158 JASSM – відстанню до 900 кілометрів. І це направду може бути переворотом, навіть аеродром в Енгельсі можна буде перетворити на попіл", – висловився аналітик.

Росія розуміє, що F-16 скоро будуть в Україні

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі "Radio NV" зазначив, що F-16 – це винищувачі, які можуть з'явитися непомітно. Російські окупанти дізнаються про їхню появу в українському небі тільки за тими ракетами, які до них зайдуть, вважає

"Теоретично можлива поява F-16 і раніше, про які ніхто толком-то і не знав, тим паче, якщо в закритому режимі ці польоти виконувалися. Це можливо без проблем, за великим рахунком. І з'явитися F-16 у нас уже можуть без повідомлення росіян про це. Росіяни можуть дізнатися, що зайшли F-16 і почали виконувати бойові завдання тільки за тими ракетами, які до них зайдуть <...> Коли відпрацюють JASSМи, тоді буде зрозуміло, що зайшли F-16", – пояснив експерт.

Світан підкреслив, що F-16 – машина, яка "могла з'явитися непомітно".

"Швидкість – надзвукова, підлітний час – кілька десятків хвилин. Зайшов, виконав бойове завдання, пішов. Тихо зайшли, тихо пішли. У цьому весь сенс авіації", – продовжив льотчик-інструктор.

Крім того, Світан пояснив, чому Росія продовжує бити по Старокостянтинову Хмельницької області, де, як відомо, розташований військовий аеродром.

"Для росіян ця база основна, принаймні, їхнє основне місце докладання сил, якщо можна так сказати, ракет, розуміючи, що на цій базі можуть бути розгорнуті F-16, розуміючи, що там Су-24 розташовані, аеродромно-технічне обладнання, паливозаправники, тобто цілий комплекс підготовчих заходів. І росіяни намагаються [аеродром] якось дістати", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи є сенс у проведенні саміту миру: що важливо вже зараз.