Чи дійсно в нас знову "просіла" мобілізація: чи потрібно знижувати мобілізаційний вік

Молодші люди більш придатні до виконання завдань на фронті

Тема мобілізації продовжує залишатися в центрі уваги, я в центрі уваги суспільства також питання зниження мобілізаційного віку. Про що говорять темпи мобілізації у вересні? Чи доведеться Україні переглядати мобілізаційний вік? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Президент мав би мати з парламентом відверту розмову

Ветеран російсько-української війни Євген Дикий в ефірі "Radio NV" розповів, що у вересні темпи мобілізації в Україні знову серйозно знизились.

За його словами, в нас зараз ключове питання кому воювати, щоб захищати свою країну і проводити розширення Силами оборони операції на території РФ. Він наголосив, що нам для цього потрібно накопичити достатньо сил, але поки що незрозуміло, як нам справитися з цим завданням.

Євген Дикий здивований тим, що президент України Володимир Зеленський, презентуючи у Верховній Раді України план перемоги, не сказав про головну проблему, яка не стільки в тому чим воювати, а кому воювати. При цьому наголосив, що президент мав з парламентом говорити про це відверто і жорстко.

"Після літнього сплеску, викликаного ухваленням в травні закону про військовий облік, в нас знову "просіла" мобілізація. Її темпи у вересні впали майже до травневого значення. Не можу називати цифри, але той темп мобілізації, який у нас пішов у вересні, не тільки не дозволяє формувати резерви, а навіть не покриває бойові втрати", - підкреслив Дикий.

За його словами, на сьогодні складається ситуація, коли бойові втрати не покриваються новим набором, тобто коли армія "просто сточується". Він додав, що саме це перекреслює необхідність продовжувати не тільки операцію щодо заходу Сил оборони, зокрема, в Брянську область Росії, але й ефективно продовжувати захищати українські населені пункти.

Питання зниження мобілізаційного віку дуже слизьке

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі на Радіо NV розповів, що воїни, які безпосередньо знаходяться на фронті кажуть, що практика мобілізації чоловіків віком понад 50 років не дуже добра.

Що ж до необхідності Україні в якийсь момент переглядати мобілізаційний вік, то експерт говорить, що це питання досить слизьке для того, щоби давати однозначну відповідь.

"Але є запити від військовослужбовців, котрі зараз воюють на фронті, про те, що практика залучення людей з віком 50+ не дуже гарна, оскільки ці люди не можуть у повній мірі виконувати ті завдання, які на них покладаються. Природою таким чином зроблено, розпоряджено, що молодша людина більше годиться для виконання подібних завдань, які зараз покладаються на фронті. І той факт, що зараз не вистачає людей, теж є реальним", - наголосив Попович.

Читайте також на порталі "Коментарі" - наскільки реальним до виконання є План перемоги: чи допоможе він закінчити війну.