Чи дійсно ми наближаємося до переговорів: про що говорять заяви Зеленського та Путіна

Головним критерієм готовності до реальних переговорів має бути відсутність попередніх умов для початку переговорів з обох сторін

Україна готова до переговорів з Росією лише за умови, що це відбуватиметься на рівних умовах, і для цього потрібна підтримка союзників, у тому числі за допомогою потужної зброї та офіційного запрошення до НАТО. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час інтерв’ю українським журналістам. Водночас, російський диктатор Володимир Путін дав зрозуміти під час спілкування з журналістами країн БРІКС, що Москва може погодитися на участь у саміті миру в Саудівській Аравії, але тільки якщо там знову предметно почнуть обговорювати Стамбульські угоди. Проаналізувавши заяви Путіна в Інституті вивчення війни зазначили, що той не зацікавлений у змістовних мирних переговорах з Україною та використовує майбутній саміт БРІКС для легітимізації кремлівських інформаційних операцій, які зображують Київ як той, хто не бажає вести переговори. На що роблять ставки Зеленський та Путін, коли озвучують такі заяви? Чи справді ситуація з потенційними переговорами зайшла в глухий кут? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Потрібно використовувати тактику Айкідо та обернути пропозиції Путіна проти нього

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що заяви Зеленського та Путіна про переговори говорять не про тупикову ситуацію, а, якраз навпаки – про те, що ми наближаємось до переговорів. Ці заяви – інформаційно-політична артпідготовка до майбутніх переговорів. І Зеленський та Путін піднімають політичні ставки перед майбутніми переговорами. Це давно відома стратегія переговорів.

"Зараз ми набагато ближчі до мирних переговорів, ніж, наприклад, рік тому чи півроку тому. Я вже неодноразово писав і говорив, що після виборів у США ми побачимо перші спроби розпочати мирні переговори. Малоймовірно, що вони дадуть швидкий результат. Це швидше будуть спроби зондажу самої можливості переговорів. І, якщо стане зрозумілим, що обидві сторони, всупереч своїм публічним заявам, готові до переговорів (ймовірно через посередників), тоді почнуть домовлятися про порядок денний і формат переговорів, а також про місце їх проведення. Головним критерієм готовності до реальних переговорів має бути відсутність попередніх умов (вимог) для початку переговорів з обох сторін. Наразі свої ультиматуми висуває Росія. Але цілком можлива ця цілеспрямована тактика силового тиску Кремля на фазі узгодження можливості переговорів. Росія хоче змусити і Україну, і її західних партнерів до поступок ще до початку переговорів. Малоймовірно, що ця тактика спрацює. Але це улюблений переговорний стиль Путіна та його дипломатів", – наголосив Володимир Фесенко.

А ось, де точно буде тупикова ситуація, каже експерт, то це у ключових питаннях переговорів, насамперед – про статус окупованих територій.

"І там, де буде тупикова ситуація, там домовитись не вдасться. Домовлятимуться з тих питань, з яких можна буде домовитись – припинення вогню, обмін полоненими всіх на всіх та деякі інші технічні питання. Обидві сторони зараз готуються до майбутніх переговорів, намагаючись максимально посилити свої позиції. Саме на це спрямований "План перемоги" президента Зеленського та його заклики до союзників посилити тиск на Путіна та підтримку України. А Путін намагається посилити свої позиції перед майбутніми переговорами наступом на Донбасі", – зазначив політолог.

Володимир Фесенко погоджується з тим, що зараз Путін не готовий до рівноправних та паритетних переговорів. Тому можна частково погодитись з висновками Інституту вивчення війни.

"Саме тому Зеленський і закликає змусити Путіна до миру через силовий тиск на Росію. Але це не означає, що Путін взагалі не піде на переговори. Путін піде на переговори, намагаючись домовитися із Заходом (особливо, якщо на виборах у США переможе Трамп), і змусити Україну до миру на своїх умовах. А наше завдання – домогтися припинення війни на паритетних умовах, а не на умовах односторонніх поступок України. Нам потрібна сильна та гнучка переговорна стратегія. Сила має демонструватися на фронті (передусім треба зупинити ворога на Донбасі) та в ударах по території Росії. А гнучкість і нестандартність мають виявлятися у самому переговорному процесі, де, зокрема, можна використовувати і тезу про стамбульські переговори. У Стамбулі не було офіційних та остаточних домовленостей. Там була прелюдія до можливих майбутніх домовленостей, які не відбулися через трагічний ефект Бучі на українське суспільство та президента Зеленського, і через те Путін після Стамбула став висувати неприйнятні для нас умови різкого скорочення Збройних Сил України. Але, якщо Путін хоче повернутися до Стамбула, то треба це використовувати в наших інтересах. Не треба боятися цього. Нехай тоді Росія скасовує анексію Донбасу, Запорізької та Херсонської областей. Ця анексія суперечить попереднім домовленостям, які були у Стамбулі. І так далі по низці інших пунктів. Треба використати тактику Айкідо, і пропозиції Путіна обернути проти нього", – підсумував експерт.

Переговори пройдуть не пізніше травня 2025 року

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначив, що переговори, консультації, окреслення зони компромісу – все це зараз у повному розпалі, хоч і відбувається в основному через посередників.

"Можливо наприкінці цього року, можливо, на початку наступного ми побачимо початок переговорного процесу. Багато експертів сходяться на думці, що самі вже переговори пройдуть не пізніше за травень 2025 року", – зазначив експерт.

Олександр Кочетков вважає, що Путін активно використовує нинішню ситуацію, коли його війська буквально по метру, по кілометру, але продовжують наступати і просуватися. При цьому Росія поки не має проблеми з живою силою. Плюс Москва збирається залучати військових Північної Кореї, використовуючи їх як гарматне м'ясо. Також Путін спирається на те, що вони ще мають ресурси для того, щоб продовжувати війну і в 2025 році.

"Зеленський же, роблячи заяви, намагається максимально вибити від партнерів озброєння, щоб українська армія, навчена досвідом контрнаступу у 2023 році, спробувала знову зробити прорив вже у 2025 та посилити позиції для переговорів", - зазначив експерт.

Підсумовуючи Олександр Кочетков, каже, все, що відбуватиметься на фронті, матиме пряме відношення до переговорів.

"Тому Зеленський намагається отримати зброю для нашого потенційного весняного контрнаступу, щоб посилити позиції на майбутніх переговорах. Йде дипломатична боротьба на межі фолу з нашого боку, де пахне м'яким шантажем з боку Києва щодо союзників, але Зеленський вважає, що йому це можна", – констатував політтехнолог.

Читайте на порталі "Коментарі" - Путін заявив про готовність до переговорів з Україною: який документ готовий обговорювати.