Чи дістають наші БПЛА до Енгельса та Оленьї: чому росіяни почуваються впевнено

Досить складно уразити бойові літаки та ще й за допомогою безпілотників

Аеродроми "Енгельс", "Оленья" та низка інших ворожих летовищ вже давно є бажаними цілями для українських безпілотників. Саме так ми намагаємося уразити ворожу авіацію, яка не перестає завдавати нищівних ударів по Україні. Які наслідки нещодавніх ударів по аеродрому "Енгельс"? Чи можемо ми лише за допомогою БПЛА все ж знищити ворожу авіацію? Портал "Коментарі" розбирався в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Наша ціль – це "донорні" літаки

Військовий експерт Павло Нарожний в ефірі "Radio NV" розповів, що ціллю ударів по таких аеродромах, як "Енгельс" та "Оленья" є "донорні" літаки.

"Будь-який удар по аеродрому, якщо він був успішний – це на якийсь час дає досить серйозний відпочинок для всієї України з погляду обстрілів. Найбільш імовірно наразі – немає жодних повідомлень – ціллю можуть бути склади боєприпасів, паливо-мастильні склади. Оскільки літаки можна відносно швидко перекидати. І якщо вони стають ціллю – це зазвичай або борти, які не літають, або які канібалізують, тобто розбирають", – зазначив Нарожний.

Він також прокоментував інформацію про те, що Росія укладає автомобільні шини на свої літаки, які розташовані на аеродромах. За словами експерта, таким чином противник намагається перш за все вберегти свої літаки від уламків українських дронів.

Для прикладу, говорить експерт, якщо уявити ситуацію, що сам дрон не влучив в літак, проте його уламок потрапив в паливний бак – це десь на рівні 1 до мільйона. А, якщо цей БПЛА вибухає поруч з літаком і в нього є велика кількість уламків – це для літака означає рік капітального ремонту. Це треба буде змінювати електроніку, проводку. А, якщо ці уламки потраплять у шину – це просто убезпечить літак від уламків.

У росіян дуже інтенсивна система РЕБ

Авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в інтерв’ю "Radio NV" зауважив, що варто розуміти, що кожний аеродром, який ми хочемо уразити, захищений потужними РЕБами і вражати літаки, що там базуються, за допомогою БПЛА практично неможливо.

"Кажуть, що безпілотники, які летять на "Оленью", несуть на зовнішній підвісці 100-кілограмому бомбу. Але вони орієнтуються по системах супутникової навігації, плюс інерційна система. В районі "Оленьї" супутникові сигнали спотворюються. Тому прицілитися і скласти бойове завдання так, щоб цей безпілотник на відстані 1800 км потрапив ще й в літак - практично неможливо", - зазначив Романенко.

До того ж, він уточнив, дрони, що запускають по "Оленьї", літакоподібні і мають велику парусність, через що їх дуже інтенсивно зносить вітром.

"На деяких відрізках система GPS коригує, повертає на правильну траєкторію. Але в Мурманській області дуже інтенсивна система РЕБ. І вражати літаки за допомогою цих наших безпілотних засобів літакового типу практично неможливо", - зауважив експерт.

На думку Романенка, росіянам поки що немає причин хвилюватися за аеродром "Оленья". Водночас він висловив сподівання, що далі наші удари по цьому аеродромному вузлу будуть більш успішними.

Читайте також на порталі "Коментарі" - дрони знову дістали до одного із ключових аеродромів РФ: деталі.