Чи будуть масштабні блекаути навесні. В Міненерго дали відповідь

Україна пройшла зиму без блекаутів, бо Росія як минулого року не вела прицільного вогню по об’єктам генерації. Разом з тим, як відзначила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, розслаблятися ще рано

Як підкреслила Світлана Гринчук, до кінця опалювального сезону ще близько 1,5 місяця, при цьому немає гарантій, що ці місяці не стануть складними для України.

"І, чесно кажучи, енергосистема ще не знаходиться на тому рівні, на якому ми б хотіли. Вона досі продовжує бути достатньо чутливою",
- підкреслила заступниця міністра.

За словами Гринчук, країна-агресор дещо змінила тактику ракетних ударів, якщо порівнювати із зимою минулого року, проте все ж не припинила наносити удари по українським енергетичним об'єктам.

Як відзначила заступник міністра, майже кожного дня є влучання по об’єктам генерації у прифронтових регіонах. При цьому вона додала, що Росія в першу чергу хоче пошкодити енергооб'єкти в промислових регіонів. Це пов’язано в з ти, каже Гринчук, що промисловість в Україні запрацювала, ворог це бачить і хоче зробити все для того, щоби зупинити роботу підприємств.

При цьому заступниця міністра додала, що весь світ вражений українським досвідом проходження в умовах війни опалювального сезону 2023/2024.

"І те, що цієї зими ми пройшли практично без відключень, іноземці вважають свого роду дивом і захоплюються роботою наших енергетиків та планують у майбутньому переймати наш досвід",
- сказала Гринчук.

Окрім того, за її словами, енергетичні системи в багатьох країнах вже розглядають подальший розвиток і побудову з елементами захисту. Тобто на Заході будуть переймати досвід України, яка таким чином намагається захистити від російських атак об’єкти генерації.

При цьому заступниця міністра додала, що попереду в енергетиків ще дуже багато роботи, адже необхідно продовжувати і ремонтну кампанію, а також будівництво нових потужностей, відновлення систем передачі.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, завдяки чому вдалося пройти зиму без масштабних блекаутів.