Це неприпустимо: експерт пояснив, чому треба втриматися від публікацій фото F-16

Українців закликають не публікувати фото F-16 в українському небі, бо ворог використовує цю інформацію, щоб знищити літаки

Публікація фотографій з нібито винищувачем F-16 в Україні може завдати шкоди інтересам держави та загрожує життю пілотів і технічного персоналу, заявив керівник програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник в інтерв'ю Radio NV. Так він прокоментував появу знімків у соцмережах, на яких, ймовірно, зображено F-16 над Львівською ратушею.

"Це те, чого не повинно бути. Людина, яка це зробила просто не розуміє наскільки подібна фотографія може нашкодити нашим національним інтересам", - заявив експерт.

Мельник зазначив, що росіяни вже почали полювання на F-16 і навіть встановили великі винагороди за інформацію про ці винищувачі, а також про тих, хто на них літає та обслуговує.

"Призначені винагороди, починаючи від різних значків, шевронів і сувенірів і, закінчуючи, доволі реальними і солідними сумами в мільйони доларів тим, хто або знищить, або допоможе знищити F-16, нанести шкоду інфраструктурі, видати локацію, де вони розташовуються, за те, щоб вбити льотчика чи когось з інженерно-технічного складу", - підкреслив експерт.

Аналітик також зауважив, що про прибуття винищувачів в Україну першими повідомили в агентстві Bloomberg. При цьому він додав, що, можливо, у них є достовірна інформація, а можливо, це просто спроба привернути увагу.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що 31 липня стало відомо про те, що перші літаки F -16 прибули в Україну. Йдеться про перші літаки, які передали Нідерланди. На думку експертів, найімовірніше, що на першому етапі ці літаки не братимуть участі у бойових діях на фронті. Вони будуть застосовуватись саме для протиповітряної оборони, для її посилення над заходом , центром нашої держави. Це дуже актуально, тому що ці літаки можуть приземлити безліч потенційних ворожих цілей . А ось на другому етапі, кажуть експерти , F-16, ймовірно, будуть використовувати для того, щоб вже завдавати ударів по наземних цілях і використовувати вони для цього будуть керовані авіабомби такі як, наприклад, JDAM.

При цьому в Кремлі відреагували на прибуття винищувачів і заявили, що вони суттєво не вплинуть на розвиток війни в Україні.