Були прорахунки в обороні: яке місто може врятувати від окупації лише диво

Врятувати Вугледар від окупації може лише диво, ймовірно, Сили оборони відійдуть звідти, щоб не потрапити в оточення

Існує ризик втрати контролю над Вугледаром, а також загроза оточення українських захисників у місті, повідомив військовий експерт, екс-речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі "Еспресо", коментуючи ситуацію на Вугледарському напрямку. За його словами, ворог намагається замкнути кільце навколо міста через Водяне та Пречистівку.

"Дійсно, така загроза існує," – зазначив Селезньов, підкреслюючи, що не лише перевага ворожих сил, а й прорахунки в організації оборони українськими силами вплинули на ситуацію і це треба визнати.

При цьому експерт відзначив, що у нього є сумніви із приводу того, що Збройним силам вдасться втримати Вугледар.

"Адже настільки масштабні флангові удари з боку російської армії, що здається ще трохи і наші захисники у Вугледарі можуть опинитися в оточенні. Щоб цього не сталося, відповідно, ми побачимо маневр на обороні. Можливо станеться якесь диво, але я абсолютно раціонально сприймаю ситуацію на полі бою, вірю, що офіцери відповідного напрямку, які діють в районі Вугледару, будуть ухвалювати раціональні рішення. Ключове – не території, а збереження життя наших військових", - сказав Селезньов.

Експерт наголосив, що динаміка подій у цьому регіоні дуже висока.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що з’явились серйозні загрози для Сил оборони поблизу Селидового, Українська, який був втрачений, Курахового та Вугледару. Там відбувається просування російської армії, а також ситуація у низці точок має велику небезпеку для українських сил, – є охоплення та напівохоплення. Існує загроза оперативного оточення. На думку експертів, українське командування змушене приймати рішення щодо стабілізації ситуації, і це може вимагати застосування резервів, що може бути складним завданням. Водночас існує варіант відступу для уникнення оточення.

Також "Коментарі" розповідали, що Збройні сили відійдуть від Селідово, Торецька і Вугледара і до цього потрібно бути морально готовими. За словами експертів, хотілося б вірити у краще, але ситуація складається так, що Сили оборони, ймовірно, відійдуть від цих міст уже найближчим часом.