Будемо сподіватися, що мова йде про це літо: експерт про перспективу отримання F-16

Україні обіцяють надати перші F-16 до кінця літа, решта ж літаків мають бути поставлені до 2028 року

Західні ЗМІ повідомляють, що, буцімто, перші американські винищувачі F-16 надійдуть в Україну до кінця літа. При цьому, як відзначив в ефірі Radio NV головний редактор Defense Express Олег Катков у цьому питанні насправді дуже важко бути оптимістом.

Він нагадав, що Україні обіцяли надати винищувачі взимку, потім говорили про перший квартал, про початок весни, далі про літо.

"До кінця літа залишився один місяць, тому будемо сподіватися, що йдеться про це літо", - сказав Катков.

При цьому експерт відзначив, що раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що Україні потрібно хоча б 128 американських винищувачів. Втім, за словами експерта, в найближчій перспективі наша держава може отримати лише 10−20 літаків.

"Навіть не півсотні, які нічого не змінять. Потрібно значно-значно більше", - наголосив він.

Катков відзначив, що Україні пообіцяли надати американські винищувачі Нідерланди, Бельгія, Данія і Норвегія. Сукупно вони мають доставити лише 79 літаків. При цьому, додав експерт, поставки будуть розтягнуті у часі. Наприклад, Бельгія повідомила, що надасть свої F-16 до 2028 року.

"Тобто ні про яку короткострокову перспективу, яким чином набрати відповідну кількість машин, не йдеться", - говорить Катков.

Окрім того, він скептично поставився до ідеї, що Сполучені Штати, буцімто, можуть передати додаткові F-16 Україні. Він припускає, що на практиці цього не станеться.

"Навіть якщо була б якась інша позиція, більш м’якіша у Вашингтоні, вони не можуть [цього зробити], тому що зараз у США критичний брак самої авіації. Конгрес проти списання машин. І те, що вони списують, це вже той мотлох, який навіть не завжди годиться для того, щоб бути мішенню", - підсумував Катков.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ті кілька F-16, які можуть надійти в Україну будуть "золотими" в використанні і обслуговуванні.