Буде серйозне протистояння: що вигадала РФ, щоб боротися із F-16

РФ вдосконалила свої ракети і «шахеди» в очікуванні прибуття винищувачів в Україну

Російські загарбники вдосконалюють ракети та "шахеди" в очікуванні появи F-16 на українських аеродромах, в той час як Україна активно готується до отримання винищувачів, що обіцяє серйозне протистояння, розповів в ефірі телемарафону авіаційний експерт Костянтин Криволап. За його словами, ракети Х-101 вже пройшли четвертий рівень модифікації: їм зменшили дальність, збільшили бойову частину, оснастили касетними боєприпасами та додали системи проти радіоелектронної боротьби та теплові завади.

Криволап зазначив, що Україна також готується до отримання F-16, очікує на засоби ППО та готує інфраструктуру.

"Коли це все зійдеться в часі, тоді ми будемо бачити і будемо учасниками цього дуже серйозного протистояння", - підкреслив Криволап.

Експерт також зазначив, що навіть після спеціальної підготовки на F-16, українські пілоти не зможуть одразу досягти рівня інструкторів. За його словами, американські пілоти все життя проводять у кабіні F-16.

Криволап наголосив, що наразі не налагоджено систему взаємодії між пілотами, техніками, інформаційними системами та ППО на землі. Всі ці процеси будуть відпрацьовані, коли перші F-16 почнуть діяти. Потрібно хоча б шість таких машин, щоб відпрацювати всі процедури, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що раніше видання The New York Times повідомляло, що Україна перебуває за крок від розгортання перших F-16, що може спричинити посилення ударів російських загарбників по військовим аеродромам України.

При цьому західні журналісти стверджують, що лише шість українських пілотів закінчили навчання літати на винищувачах F-16, які мають бути доставлені Україні в серпні. Загалом цього року Україна отримає лише одну ескадрилью F-16, приблизно 20 винищувачів, а це набагато менше, ніж вона розраховувала.