Бронь від мобілізації: ЗМІ з'ясували, скільки може коштуватиме

В українському уряді обговорюють ініціативу, яка дозволить за певну суму уникнути мобілізації. Яка може бути ціна броні від армії.

Народні депутати розглядають варіант бронювання підприємців та їх робітників від армії. За словами голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи уряд обговорює суму броні від мобілізації на рівні 6-50 тис. гривень за місяць. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Фокус".

Видання зазначає, що нардепи дискутують над ініціативою щодо бронювання військовозобов'язаних працівників. Крім сплати військового збору та інших податків, влада пропонує створити для бізнесу щомісячну ставку на бронь для військовозобов'язаних, щоб отримати додаткові кошти до бюджету. За словами Дмитра Наталухи першочергово розглядають бронь на великі підприємства, однак подібні правила можуть бути застосовані і до ФОПів.

Наталуха одразу відреагував на критику та заявив, що у воєнний час необхідно приймати важкі рішення, а усім категоріям суспільства неможливо догодити.

"Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 тис. гривень за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6 тисяч гривень, ми не витягнемо", - говорить нардеп про проблеми бронювання від армії.

Підтримує бронь від мобілізації президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. За його словами в Україні є люди, які готові заплатити 10 тис. доларів за відстрочку від мобілізації. Тоді як інші платять шахраям за незаконний перехід кордону.

"Час зрозуміти, що не всі громадяни наважаться воювати. Буде правильно, якщо людину забронюють і гроші підуть до бюджету, а не ділкам", - пояснює свою позицію Воскобойник.

Нагадаємо, що ФОПи раніше мали бронь від армії, якщо виконували оборонне замовлення, або інші роботи від органів місцевої влади та військових адміністрацій. Така діяльність мала супроводжуватись відповідними документами та договорами. Однак Дмитро Наталуха наголошує, що це може створити умови для зловживань.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що військовий заявив про провал мобілізації. За його словами артилеристів та мінометників використовують, як піхоту.

Також "Коментарі" писали про Зеленського, який наполіг на необхідності справедливої мобілізації.