Британські кораблі для України: коли вони прибудуть в Україну

Україна може отримати британські мінні тральники, які були оголошенні в рамках "морської коаліції", після закінчення війни.

Британський посол у Києві Мартін Гарріс пояснив, що мінні тральники надані урядом Великої Британії можуть потрапити в Україну лише після закінчення війни. Це пов’язано з Конвенцією Монтре, яка забороняє пропуск військових суден.

Мартін Гарріс в інтерв’ю "Європейській правді" розповів, що Україні не слід очікувати на британські кораблі найближчим часом.

"Конвенція Монтре забороняє проходження військових суден через Босфор і Дарданелли під час війни в Чорному морі. Велика Британія є стороною Конвенції, і ми підтримуємо цю позицію", – сказав Гарріс.

Британський дипломат пояснив, що завдяки цій конвенції Росія не може запустити в Чорне море свої кораблі з інших місць, щоб відновити зруйнований Україною Чорноморський флот РФ.

Посол також відреагував на можливість надати кораблі українським партнерам, які мають вихід до Чорного моря – Румунії та Болгарії, щоб вони згодом надали їх Україні.

"Ні, це також неможливо. І це наша позиція. Ми не будемо постачати такі кораблі, якщо це не відповідає конвенції Монтре", - додав дипломат.

Нагадаємо, що Туреччина як гарант чорноморських проток Босфор і Дарданелли закрила їх для українських та російських військових кораблів відповідно до Конвенції Монтре.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Велика Британія та Норвегією створили нову "морську коаліцію". Діяльність коаліції буде зосереджена на збільшенні морських можливостей, зокрема Україна може розраховувати на нове обладнання та навчання українських моряків у цих країнах.

Також "Коментарі" писали про Зеленського, який назвав заяви деяких країн принизливими і зрадницькими для України.