Близько 25% українців у Європі не бачать свого майбутнього в Україні: дослідження

Мюнхенський інститут: 35% українців повернуться лише після закінчення війни

Майже чверть українських біженців, які зараз живуть у Європі, не мають наміру повертатися додому в найближчі роки. Такі висновки зробили в мюнхенському інституті ifo після проведеного опитування у червні. Результати дослідження опублікувала "Європейська правда".

Згідно з дослідженням, приблизно 35% українців заявили, що хочуть повернутися на батьківщину, щойно ситуація з безпекою в країні стабілізується. Водночас 4% планують повернутися вже найближчим часом, незалежно від умов, що склалися через війну. Ще 11% вже повернулися до України, а близько 25% не мають чіткої позиції щодо свого майбутнього.

Автори дослідження звернули увагу на те, що з кожним днем війна в Україні впливає на рішення біженців про повернення. Якщо на початку вторгнення лише 10% біженців розглядали можливість залишитися за кордоном на тривалий час, то зараз ця цифра зросла. Це пов’язують із тим, що війна затягується, і людям все складніше уявити своє життя в Україні після повернення.

За словами Пану Поутваари, директора Центру міграційних досліджень ifo, на початку війни майже 60% біженців мали на меті повернутися додому, як тільки знову відчують себе в безпеці. Але дослідження показує, що з часом їхнє бажання повернутися зменшувалося – в середньому на 4,7% кожні 100 днів.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Українці, які перебувають у Польщі зі статусом тимчасового захисту (PESEL UKR), зможуть оформити посвідку на тимчасове проживання. Про це оголосив заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Дущик. За новими правилами, українські біженці матимуть можливість змінити свій статус на тимчасове проживання строком на три роки.