Головна Новини Суспільство Біженці В одній країні ЕС українські біженці зможуть отримати право на тимчасове проживання: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

В одній країні ЕС українські біженці зможуть отримати право на тимчасове проживання: деталі

Українські біженці в Польщі зможуть отримати новий статус: посвідки на тимчасове проживання

сьогодні, 12:48
Поділіться публікацією:

Українці, які перебувають у Польщі зі статусом тимчасового захисту (PESEL UKR), зможуть оформити посвідку на тимчасове проживання. Про це оголосив заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Дущик. За новими правилами, українські біженці матимуть можливість змінити свій статус на тимчасове проживання строком на три роки.

В одній країні ЕС українські біженці зможуть отримати право на тимчасове проживання: деталі

Польща оновлює правила перебування для українських біженців

Для цього українцям необхідно буде пройти перевірку з боку кількох польських служб: Агентства внутрішньої безпеки, прикордонної служби та поліції. Як пояснив Дущик, це потрібно для забезпечення державної безпеки.

Отримати тимчасовий дозвіл на проживання зможуть всі біженці, незалежно від їхнього поточного статусу: чи то працівники, пенсіонери, студенти або діти. Жодних обмежень щодо віку чи зайнятості немає.

Процес переходу на новий статус розпочався 1 липня 2024 року та триватиме до 30 вересня 2025 року. Для цього біженцям доведеться зареєструватися на спеціальному електронному порталі та особисто подати документи до місцевих органів влади (міських чи сільських). Видача перших тимчасових посвідок запланована на 2025 рік, а сам дозвіл буде дійсним протягом трьох років.

Поки біженці не отримають нові документи, вони будуть продовжувати перебувати під захистом за статусом PESEL UKR.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш висловив невдоволення тим, як деякі українські біженці поводяться у Польщі. У своєму інтерв'ю для видання Interia він підкреслив, що польському суспільству важко сприймати те, що деякі українці, які втекли від війни, проводять час у дорогих готелях і їздять на розкішних автомобілях. За словами міністра, це створює відчуття несправедливості серед поляків, які вкладають чималі гроші в допомогу Україні та підтримують власну економіку, охорону здоров’я і освіту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини