Більшість військових потребують тривалого лікування: щемливі подробиці про тих, кого повернули

Серед тих, кого вдалося повернути є молоді батьки, військові, які вважалися зниклими безвісти

У вівторок, 17 липня, відбувся новий обмін військовополоненими. Додому з ворожого російського полону вдалося повернути 95 українських захисників, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Разом з тим, як повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, серед тих, кого вдалося звільнити, 49 воїнів ЗСУ (в тому числі учасник "повітряного мосту", який добровільно зголосився на гвинтокрилі летіти на "Азовсталь", щоби допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил), 21 нацгвардієць, 10 військових моряків, семеро з Сил територіальної оборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець із добровольчого формування територіальної громади.

Усі звільнені цього разу – чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів.

Як повідомили в Координаційному штабі, серед наших хлопців, які отримали нарешті свободу, 23 людини боронили Маріуполь (з них тринадцятеро – оборонці "Азовсталі"), 41 воював на донецькому напрямку, по дев’ятеро – на луганському та запорізькому, по троє – на херсонському та харківському.

"Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської ТрО. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів", - повідомили в Координаційному штабі.

Також там заявили, що чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них знаходилася в полоні країни-агресорки з 2022 року.

"Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти. Україна вдячна Об’єднаним Арабським Еміратам за сприяння та посередництво в підготовці обміну", - відзначили в Координаційному штабі.

При цьому соцмережі заповнені щемливими розповідями про військовополонених, які під час дзвінків додому розповідають своїм рідним про жахи полону.

"Ми приїхали. Це вже Сумська область ... Я їду в лікарню на обстеження. В мене з животом сильні проблеми. Мене по ребрах товкли, я не можу нормально дихати. Потім мені дадуть телефон, я подзвоню з іншого. Будьте завжди на зв'язку", - сказав один із військових у розмові із рідними.

Окрім того, відомо, що з полону повернувся криворіжець Дмитро Задорожний. Він - 29-річний боєць військової частини №3011 Нацгвардії став на захист держави з перших днів повномасштабного вторгнення та перебував на заводі "Азовсталі". Дмитро був у російському полоні 2,5 роки. Донечка та синочок нарешті дочекалися татка.

При цьому відомо, що від початку повномасштабного вторгнення це вже 54-й обмін полоненими. Загалом з ворожої неволі вдалося повернути 3405 людей.

Нагадаємо, 17 липня пройшов великий обмін військовополоненими.