Головна Новини Суспільство Війна з Росією Батальйони просять вогню: чому ЗСУ не можуть контрнаступати - що зміниться після Рамштайну-3
commentss НОВИНИ Всі новини

Батальйони просять вогню: чому ЗСУ не можуть контрнаступати - що зміниться після Рамштайну-3

ЗСУ готові йти у контрнаступ, але на Заході продовжують лише обіцяти, суттєво обмеживши військову допомогу Києву

16 червня 2022, 08:18
Поділіться публікацією:

У Брюсселі відбулася третя зустріч Контактної групи по Україні (формат Рамштайн, до якого входять міністри оборони країн НАТО та союзників). Спеціально для видання "Коментарі" експерти оцінили її підсумки.

Батальйони просять вогню: чому ЗСУ не можуть контрнаступати - що зміниться після Рамштайну-3

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Анонсована за підсумками "Рамштайн-3" допомога є важливою для збереження боєздатності українських військ

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко нагадує, що за два дні до "Рамштайну-3" в Міноборони України заявляли, що західні партнери передали Україні лише близько 10% озброєнь, які країна просила. А якби передали все, це могло б допомогти нам не просто зупинити просування супротивника, а й почати досить швидко звільняти свої території.

"Найкраща ситуація зараз із запитаними танками: їх Україна отримала більше половини від кількості, яку потрібно. Гаубиць від необхідної кількості поставили лише чверть. Найгірша ситуація з реактивними системами залпового вогню (РСЗВ) – їх надали лише близько 50 із запитуваних 300. Нестача спостерігається також і в дронах, – зазначає експерт. – І Україна, і Захід неодноразово заявляли, що РФ перевершує Україну за кількістю артилерійських снарядів удесятеро. Артпротистояння зараз максимально активно, і через нестачу артилерії ЗСУ доводиться воювати у містах. Нинішня військова допомога передбачає надання Україні 36 тисяч артилерійських боєприпасів, що зараз для країни дуже актуально".

Анонсована за підсумками "Рамштайн-3" допомога важлива за словами Єви Антоненко, для збереження боєздатності українських військ. Проте, враховуючи заяви офіційних осіб України, перемогти за такого рівня підтримки це не допоможе.

"А Німеччина взагалі замість обіцяних раніше чотирьох РСЗВ MARS II вирішила відправити Україні три, частково пояснюючи це нестачею боєприпасів, – акцентує експерт. – До того ж, озброєння до нашої країни відправлять не відразу: очікується, що частина техніки почне надходити лише в серпні".

Постачання зброї від партнерів проводяться з певним запізненням. І це сковує потенційні можливості ЗСУ

Третя зустріч у форматі "Рамштайн" — показує, що Сполучені Штати та їхні союзники в Європі все більше визрівають у рішенні, що Україна має не лише вистояти у війні з Росією, а й перемогти. Так вважає політолог, експерт із питань російської агресії проти України Віктор Каспрук.

"Антипутинська коаліція із понад 40 держав, яку вдалося сформувати Америці, є великою силою, – зазначає він. – Її спільні зусилля здатні докорінно змінити хід російсько-української війни. Дуже хочеться сподіватися, що всі продекларовані обіцянки та наміри наших рамштайнських союзників буде виконано".

Зазначимо, що у день Рамштайну-3 про виділення 1 млрд. доларів на підтримку оборони України повідомили США. Допомога включатиме:

18 одиниць 155-мм гаубиць та 36 тисяч снарядів до них;

18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць;

додаткові снаряди до РСЗВ HIMARS;

чотири автомобілі для ремонту техніки;

дві системи берегової охорони із протикорабельними ракетами Harpoon;

тисячі захищених радіостанцій;

тисячі оптичних пристроїв, зокрема й нічного бачення.

Німеччина обіцяли три РСЗВ. Канада, Польща та Нідерланди – артилерія. Словаччина – вертольоти Мі-17.

"На Заході побачили професійну роботу української армії, яка воює зі значно сильнішим ворогом – Росією. Проте без достатньої кількості далекобійної артилерії, сучасних літаків, танків та іншого сучасного військового обладнання – переламати ситуацію на фронтах протистояння з РФ буде неможливо, – наголошує Віктор Каспрук. – Представники США визнали, що ситуація на Донбасі стала дуже непростою, адже країна-агресор кидає туди живі сили та важку артилерію, що багаторазово перевершують українські. І якщо ще кілька місяців потягнути із масованим постачанням зброї Україні, то все може погіршитися".

За словами експерта, для оцінки обсягу необхідного озброєння для України необхідно враховувати військовий потенціал супротивника, який у рази перевищує нас. Також слід розуміти, що зараз ми здебільшого обороняємось. А для наступу потрібно набагато більше сил та засобів.

"16 червня вже триває 113-й день від початку широкомасштабного російського вторгнення. Але поки ми навіть після "Рамштайну-3" не можемо говорити про те, що Україна отримала достатню кількість західної допомоги, необхідної для відбиття агресії РФ, – вважає Віктор Каспрук. – Утім, у даному форматі можуть приймати серйозні рішення, які не одразу стануть відомими широким масам. Якщо це так, то в найближчому майбутньому можна очікувати певних зрушень у війні з Росією – насамперед, на Донбасі, у Херсонській та Запорізькій областях".

У той же час, продовжує експерт, необхідно враховувати не лише бюрократичні процедури при постачанні озброєння, але й той факт, щоб підготовка персоналу для обслуговування його важких зразків (а його буде багато – і воно буде за стандартами НАТО) потребує певного часу".

І все ж таки, з жалем резюмує експерт, слід визнати, що постачання зброї від партнерів проводяться з певним запізненням. І це сковує потенційні можливості ЗСУ.

"Ті, хто приймає рішення на Заході, мають зрозуміти, що Україна сьогодні бореться з шаленим злом, яке намагається захопити все, до чого воно лише зможе дотягнутися, – наголосив Віктор Каспрук. – Україна воює не лише за себе, а й за інші держави Європи, щоб над головами їхнього населення не свистели російські снаряди та кулі, а на їхні міста не падали бомби та ракети".

Читайте також на порталі "Коментарі" — без втручання НАТО це не закінчиться: генерал США зробив заяву щодо війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини