Адвокат пояснив у чому різниця між СЗЧ та дезертирством

Пояснення різниці між дезертирством та самовільним залишенням частини.

Військовий адвокат Олег Леонтьєв пояснив, чим відрізняється дезертирство та самовільне залишення частини (СЗЧ). За його словами, основна різниця полягає у меті, яку переслідував військовий під час залишення місця служби.

Адвокат Олег Леонтьєв вказує, що різниця між самовільним залишенням частини та дезертирством полягає у мотивації військовослужбовця.

"Дезертирство - військовослужбовець має на меті зовсім ухилитися від військової служби. От пішов і все, він міг навіть покинути, грубо кажучи, КПП, і вже з цією метою, що зовсім ухилитися від військової служби, і вже може бути закінчений склад злочину дезертирства", - пояснює адвокат.

Натомість СЗЧ трактується, коли військовослужбовець без вагомих причин покидає своє місце служби або не повертається до нього після звільнення, відпустки чи лікування на деякий час.

"Що стосується самовільного залишення частини, то військовослужбовець має на меті рано чи пізно повернутися назад і стати до виконання обов’язків по військовій службі", - розповів Леонтьєв.

Військовий адвокат наголосив, що СЗЧ може бути кримінальним або адміністративним правопорушенням. За його словами, СЗЧ тривалістю до трьох діб – "це якраз класичне самовільне залишення частини як адмінправопорушення", яке передбачає покарання від 17 до 34 тисяч гривень штрафу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що стало відомо, скільки українських військових було засуджено за самовільне залишення частини

Також "Коментарі" писали, що в армії РФ різко збільшилась кількість дезертирів.