Як змінювалося життя на Землі протягом 20 років (відео)

Ролик показує нашу планету, її «дихання» і сезонні зміни

NASA опублікувало унікальне відео, яке всього за кілька хвилин зможе нам продемонструвати, як змінювалося життя на планеті протягом 20 років.

У ролику можна побачити Землю, її "дихання" і сезонні зміни. Можна помітити, як то збільшуються, то зменшуються сніжні покриви на Північному і Південному полюсах, як аналогічні явища відбуваються і з "зеленими" ділянками Землі.

Для створення цього відео фахівцям знадобилися фотографії з різних супутників. Наприклад, апарат SeaWiFS, який був запущений NASA в 1997 році і збирав інформацію про життя океану, а також таких метеорологічних супутників агентства, як Terra, Aqua і Suomi NPP.

Крім цього, експертам вдалося відстежити, як змінювалося рослинне життя на планеті протягом цього часу. Це дозволило їм зрозуміти, як екосистеми реагують на кліматичні умови, які постійно змінюються.

Вони з'ясували, що значне підвищення температур морської поверхні ускладнює життя фітопланктону (фотосинтезуючі організми, які живуть у воді). А це загрожує негативними наслідками: з кожним роком в океані стає все менше живих організмів, які здатні поглинати вуглекислий газ. А це, в свою чергу, позбавляє можливості уникнути глобального потепління. В кінці ролика можна побачити все наслідки цього процесу - поступове скорочення арктичних льодів.


Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як буде виглядати наша планета без океанів.