Як на Землі виникла вода: вчені знайшли шокуючу відповідь

Згідно з новим дослідженням, вода, що потрапила на планету, існувала в Сонячній системі до формування Землі

Ми не знаємо, як виникло життя на Землі, але одне можна сказати напевно: життя, яке ми знаємо на нашій планеті, не існувало б без води.

Існують гігантські знаки питання щодо того, звідки і як вода з’явилася, але нові дослідження показують, що вона була тут, у Сонячній системі, ще до того, як Земля сформувалася. Про це повідомляє Science Alert.

За словами групи, очолюваної геохіміком Жеромом Алеоном з Національного музею природознавства Франції, ізотопи води в метеориті від народження Сонячної системи збігаються з ізотопами води, знайденими сьогодні на Землі.

"Початковий ізотопний склад води в Сонячній системі має першорядне значення для розуміння походження води на планетах. Тут ми використовуємо ізотопний склад водню у багатих кальцієм та алюмінієм включеннях (CAI) з примітивних метеоритів, найдавніших порід Сонячної системи, щоб встановити ізотопний склад водню на початку формування Сонячної системи", — пишуть дослідники у своїй роботі.

Метеорит Єфремівка, знайдений в Казахстані в 1962 році, має елементи, датовані 4,57 мільярда років тому. Саме цей метеорит і його стародавні включення, багаті кальцієм та алюмінієм, проаналізували вчені, використовуючи нову техніку, розроблену саме для цієї мети.

Щоб виміряти вміст води в метеориті, вони використали сфокусований іонний промінь, щоб ідентифікувати та зондувати всі мінерали у своєму зразку, порівнявши результати з вісьмома наземними еталонними матеріалами з широким діапазоном вмісту води. Потім вони дослідили співвідношення ізотопів водню в метеориті.

Ці співвідношення можна використовувати для визначення ознак води на метеориті.

Мінерали в Єфремівському метеориті показали, що за перші 200 000 років історії нашої Сонячної системи, до утворення планетезималей (тобто насіння планети), існували два великих газових резервуари. Один з цих резервуарів містив сонячний газ, з якого речовина в Сонячній системі в кінцевому підсумку конденсувалася.

Інший, як виявила команда, був багатий на воду. Ця вода, ймовірно, виникла внаслідок масивного припливу міжзоряного матеріалу, який впав у внутрішню частину Сонячної системи під час колапсу протозоряної оболонки.

І, що вражає, ця вода за своїм ізотопним складом дуже схожа на воду Землі. Це говорить про те, що вода була присутня в ранній Сонячній системі з самого її зародження – до того, як Земля була навіть мерехтінням у протопланетному диску.

"Всюдисущий ізотопний склад водню, який спостерігається у великих, ранньо сформованих телуричних планетезималях… існував навіть протягом перших кількох 100 000 років Сонячної системи завдяки масивному припливу міжзоряної речовини, що потрапляє безпосередньо у внутрішню Сонячну систему", — пишуть дослідники.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені назвали рослину, здатну допомогти у боротьбі з COVID-19.