Вчені знайшли біля Стіни Плачу стародавню гирю, яка призначалася для торгівлі

Знахідка важить рівно двадцять три грами

Фахівці провели розкопки в Єрусалимі біля Стіни Плачу і виявили цінну знахідку. Вони побачили давню вапнякову гирю, яка призначалася для торгівлі в X - VI столітті до нашої ери. Про це відкриття стало відомо завдяки Управлінню старожитностей Ізраїлю, передає видання lenta.

Вчені Управління старовини і Фонду спадщини Стіни Плачу зазначили, що гиря була зроблена ще за часів Першого Храму. Вони детально вивчили її і побачили на вапняковому виробі єгипетський символ, який дуже нагадує грецьку букву гамма. Ці позначки дозволили археологам зробити висновок, що номінал гирі становив два сикля.

Одна з дослідників Техілла Ліберман розповідає, що один сикль дорівнює одинадцять з половиною грамів. З цього випливає висновок, що вага знахідки складає рівно 23 грами. Також вона додала, що гиря зроблена дуже професійно, що свідчить про високий рівень технологічного розвитку в стародавньому Єрусалимі.

Фахівці дотримуються думки, що в ті часи біля підніжжя Храмової гори велася активна торгівля. Безліч паломників, які приходили сюди, були головними покупцями. Вони додають, що люди могли придбати на цьому ринку майже що завгодно: від їжі до різних сувенірів і одягу. Тому вапнякова гиря, швидше за все, була знайдена саме в цьому місці зовсім невипадково.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що 5-річний хлопчик виявив в селі сліди динозавра.